Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogomobil

Marketing

GRADONAČELNIK IZ HITNE SLUŽBE

Znao sam da je gradonačelnik Broda dr. Mirko Duspara liječnik, specijalist za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, ali me je iznenadio i zabrinuo kad sam ga jutros nazvao. Rekao mi je da dođem u Opću bolnicu "Dr. Josip Benčević". Budući da se jučer nismo čuli, pomislio sam da mu se valjda nešto neplanirano dogodilo.

HIPOKRAT SE ZADOVOLJNO SMJEŠKA

Srećom nije!
Gradonačelnik je danas bio dežurni liječnik.
Ti bokca!
Svjedoci smo da su neki izvikani liječnici napustilu medicinu, koju su godinama studirali, da bi se prihvatili politike o kojoj baš i nemaju neko naročito znanje. Jer su politici riknuli. I dr. Mate Granić, i dr. Ivić Pašalić...
Dr. Mirka Dusparu čak ni radno mjesto gradonačelnika Broda ne može natjerati da barem nekoliko dana zapostavi svoje osnovno zvanje i znanje.
Svaka mu čast! Mislim da se Hipokrat negdje zadovoljno smješka.
Doktora-gradonačelnika nisam imao čast upoznati prije, premda sam čuo i znao da se u Domovinskom ratu istakao kao dragovoljac. Prošao je sve bojišnice, od Okučana do Vukovara. Poslije je radio u specijalnoj policiji, a za gradonačelnika Broda izabran je ove godine. Naravno, osnovno zanimanje nikad nije napuštao, pa se nakupilo prilično staža u Bolnici u kojoj i danas radi.

UGODNO ČASKANJE
I tako dr. Mirko Duspara ujutro upravlja gradom, a poslije podne (neka mi bude dopušteno da tako kažem) medicinskim uređajima.
- Niste u pravu, kaže. Ja sam cijeli dan gradonačelnik i cijeli dan liječnik.
Ovdje u Brodu kažu za nj da je u oba posla izvrstan. O radnom mjestu liječnika svjedočili su mi njegovi brojni pacijenti. Kao gradonačelnika poštuje ga golema većina građana. Dogovorili smo čvenk u Gradskom poglavarstvu u ponedjeljak. Bit ću njegov gost većinu radnog vremena, pa ću o tome sutra pisati.
Sjedimo u ordinaciji i razgovaramo. Vrlo je ljubazan. Čovjek po mojoj mjeri. Dok razgovaramo pažljivo sluša. Malorijek je. Govori tiho i razumljivo. Rečenice su jasne, pametne i odmjerene. Široke je kulture, o svemu govori znalački i lako.
Doktor je rođen u Derventi, a srednju školu završio je u Brodu. U kolovozu je navršio 44 godine. Medicinu je završio u Banjoj Luci 1987. godine. Specijalistički ispit položio je 1996. Stekao bi ga i prije da nije bilo rata.
Budući da dežurni liječnik uvijek ima puno posla, osobito kad radi ono što voli, a to je u slučaju gradonačelnika Duspare hitna i intenzivna medicina, izblendao sam se iz bolnice.

SAMO VI SNIMAJTE
Prije nego što sam krenuo na 47 km dugu obilaznicu oko Broda (nisam mislio da će današnja dionica biti tako duga), pokazao sam mu kako funkcionira moja tehnika. Dok smo čekali da se pojavi njegova slika na Blogu, vidio je kamo danas smjeram.
- Ja sam iz Gornje Vrbe, rekao je.
Kad sam prolazio kroz mjesto njegova odrastanja, našao sam kuću u kojoj je živio. Tamo još stanuju njegovi. Kuća je skromna i uredna priznemnica.
Dok sam fotografirao kuću, iz dvorišne zgrade izašla je neka ljupka dama.
- Što to radite, pitala me.
- Slikam kuću u kojoj je odrastao jedan lijep čovjek, odgovorih.
- Ah, doktor Mirko! Samo vi slikajte, rekla je i nasmijala se.
Te žene! Baš se vraški lijepo znaju smijati.
Dok ovo pišem, cijelim mi tijelom odjekuje njezin zarazno-vedri osmijeh.

Post je objavljen 30.10.2005. u 20:55 sati.