Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Ne. Nema panike.

29.10.2005. Hina
Za ovogodišnju sezonu gripe HZZO je nabavio 560 tisuća doza cjepiva, što je najviše dosad, no ono je potrošeno u roku od sedam dana od početka cijepljenja.
pojačani interes za cijepljenjem epidemiolozi pripisuju pojavi ptičje gripe u Hrvatskoj.
Ovogodišnje cjepivo prilagođeno je uobičajenim vrstama virusa ljudske gripe koji kod nas cirkuliraju već više godina - virusu A tipa Nova Kaledonija H1N1 i Kalifornija H3N2 te virusu B tipa Šangaj.
"Zatražili smo kupnju dodatnih količina cjepiva (100 tisuća) ali treba vidjeti može li se ono još nabaviti na tržištu budući da se cjepivo svake godine naručuje u svibnju. No, važno je da su Ministarstvo zdravstva i HZZO odmah reagirali i pokazali spremnost da ga kupe", izjavio je za Hinu dr. Baklaić.

Kako da ti dražvni proračun napuni džepove? A ti se praviš blesav.

25.10.2005. Oslobođenje, BiH
Sarajevsko "Oslobođenje" piše o monopolu i enormnom profitu na lijeku protiv ptičje gripe, kojeg je od švicarske kompanije "Roche", koja jedina ima licencu za proizvodnju "tamiflua", naručilo više od 30 država a da posve nisu sigurne koliko je "tamiflu" djelotvoran.
"Roche" je jedini vlasnik licence ovog lijeka na svijetu, čiji je patentni vlasnik američka firma "Gilead", koja je prije devet godina prodala licencu. Patentna prava "Gilead" je prodala "Rocheu" u momentu kada o ptičjoj gripi nije bilo ni govora, i to baš kada je na čelu "Gileada" bio aktualni američki ministar odbrane Donald Rumsfeld.
No, "Gilead" dobiva "licencne doprinose" od svakog prodanog pakovanja "tamiflua". "Roche" je tada platio 12 milijuna švicarskih franaka za ustupanje patentnih prava i obećanje o još 50 milijuna franaka ukoliko se medikament potvrdi na tržištu, koliko, danas iznose dnevne porudžbine u "Rocheu", piše "Oslobođenje".


28.10.2005. Večernji list
Rumsfeld vlasnik prava na 'Tamiflu'

Američki ministar obrane do 2001. godine, kad je stupio na tu dužnost, bio je predsjednik biofarmaceutske korporacije Gilead koja ima autorska prava na antiviralni lijek "tamiflu". Gilead, u kojem je "tamiflu" stvoren, švicarskoj je farmaceutskoj tvrtki Roche prodao prava na proizvodnju i prodaju ovoga lijeka prije deset godina. Uz to, Rumsfeld je još jedan od većih dioničara Gileada. U trenutku kada svijet luduje zahvaćen panikom zbog ptičje gripe, a svjetske vlade nabavljaju velike količine antiviralnog lijeka "tamiflua", Rumsfeldova veza s Gileadom mogla bi se pretvoriti u novi veliki skandal vrha administracije američkog predsjednika Georgea Busha.
Stoga je razumljiva Rumsfeldova odluka donesena jučer da neće sudjelovati u odlukama vezanim za kupnju velikih količina "tamiflua", koji bi trebao poslužiti za sprečavanje teških posljedica eventualne pandemije ptičje gripe u Sjedinjenim Državama. Američka administracija planira kupiti 80 milijuna doza "tamiflua", a kako svaka doza stoji otprilike stotinu dolara, lako je izračunati da je riječ o velikom poslu, teškom dvije milijarde dolara.
Riječ je o golemu profitu za tvrtku Roche, ali i za Gilead, čija prava na "tamiflu" istječu tek za šest godina. Kako je Donald Rumsfeld jedan od najvećih dioničara Gileada, jasno je da će se i u njegov džep sliti velika količina novca. Sukob interesa je očit, pitanje je samo hoće li moći biti i u kolikoj mjeri zataškan.

28.10.2005. Hina
Sjedinjene Države pripremaju plan za borbu protiv moguće pandemije ptičje gripe i počinju stvarati zalihu cjepiva protiv te bolesti.
Američki ministar zdravstva Michael Leavitt dodijelio je ugovor vrijedan 62,5 milijuna dolara američkoj tvrtki Chiron za proizvodnju cjepiva protiv virusa ptičje gripe H5N1 kako bi se stvorile nacionalne zalihe.
Francuskoj tvrtki Sanofi-Aventis ranije je dodijeljen ugovor od 100 milijuna dolara i već je u rujnu počela proizvodnju sličnog cjepiva.
Američki Senat usvojio je u četvrtak zakon kojim se predviđa 8 milijardi dolara za pripreme protiv eventualne pandemije ptičje gripe.
Američka vlada očekuje da će stvoriti zalihu cjepiva dovoljnu za 20 milijuna ljudi, kao i lijekova protiv ptičje gripe za daljnih 20 milijuna.
Leavitt je rekao da su Sjedinjene Države već naručile 5 milijuna doza lijekova Tamiflu i Relenza, protuvirusnih lijekova koji mogu liječiti gripu ukoliko se brzo primijene.

Pridruži se! Važno je sudjelovati!

22.10.2005. Hina
Rizik od zaraze iznimno je nizak, no preporučuje se građanima da izbjegavaju kontakte s mrtvim pticama, dodala je. Hrvatska je, prema riječima ministra zdravstva Nevena Ljubičića, naručila oko 400.000 doza antivirusnih lijekova Tamiflua i Relenze.

I tako još jednom, po tko zna koji put, kapitalisti, interesne skupine, mediji, neoconsi i sl., seru nam po glavi, a nama miriši.

Post je objavljen 30.10.2005. u 19:13 sati.