Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

6. Jesenski otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 29. 10. 2005.

Stabilizirala se grupa igrača goa koji vikendima u Velikoj Gorici odrađuju razne revanše i dokazuju jedan drugome svoje vještine u drevnoj igri suprotnosti bijelim i crnim kamenčićima. Balansirajući na crti uravnoteženih mogućnosti i nastojeći prevlast podvesti svojoj boji kamenčića ovi zaljubljenici provode njima posebne zanimljive trenutke. Subota na go-turniru je ovoj grupi, pretežito mladih igrača, postala već navika. Nekolicina su redovni, a dio se smjenjuje prema mogućnostima dolaženja.
Posebno bih upozorio na trojac Meštrović, Zakanj, Jovičić. Ova trojica učenika osnovnih škola odrađuju ova nadmetanja uz veliko zalaganje. Meštrović svoju snagu jača i igrajuči preko interneta na Pandi. Zakanj radi literaturu i analizira mogućnosti čestim, razvijanjem pozicija sam na ploči. Njemu su posebno potrebni ovakovi turniri. Jovičić je u vrlo brzom usponu. Još prošle godine je bio čisti početnik. Evo ga već i na 12. kyuu. Počeo je intenzivnije raditi na literaturi. Koristi svaku prigodu za savjete jačih igrača. Poput spužve je koja sve upija. Razgovaraju li dva jača igrača o gou, vrlo vjerojatno on tu negdje blizu pretvoren u uho sluša i upija. Mene osobno sva trojica oduševljavaju svojim pristupom gou. Kategorički tvrdim: od njih će biti vrlo jaki igrači goa!
Odigrali smo pet kola po švicarskom sistemu. Vrijeme za razmišljanje 30 minuta po igraču i byoyomi od 15 sekundi za potez. Komi u ravnopravnim partijama je bio 6,5 poena. Partije su bile handicap po razlici u kategoriji umanjenoj za 2. Igralo se u 'Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90.
Idemo uobičajenim redom, pa pogledajmo prvo konačni redoslijed.

1. Stjepan Meštrović (Velika Gorica) 7. kyu, 4 boda i sos 14,0
2. Robert Jovičić (Zagreb) 13. kyu, 4 boda i sos 13,0
3. Daniel Zrno (Velika Gorica) 2. kyu, 4 boda i sos 11,0
4. Mladen Smud (Velika Gorica) 2. dan, 3 boda i sos 18,0
5. Tea Robotić (Velika Gorica) 8. kyu, 3 boda i sos 12,0
6. Matej Zakanj (Velika Gorica) 8. kyu, 3 boda i sos 11,5
7. Matej Perković (Velika Gorica) 20. kyu, 2 boda i sos 12,5
8. Nikola Primetica (Zagreb) 22. kyu, 2 boda i sos 10,5
9. Marko Ugarčina (Velika Gorica) 12. kyu, 1 bod i sos 13,5
10. Antonio Pavlović (Velika Gorica) 20. kyu, 1 bod i sos 9,0
11. Adil Karupović (Velika Gorica) 22. kyu, bez bodova i sos 7,0
Nove kategorije: 12. kyu: Robert Jovičić
Najzanimljiviji susret prvoga kola je bio između Mateja i Mladena uz sedam prednosnih
kamenova. Vrlo brzo dolazi za komplikacija u kojima Matej pomalo gubi veliku početnu prednost. Bio je to Mladenu prvi današnji bod. Ostali favoriti imaju relativno lakše poslove i tako: Meštar pobjeđuje Mateja Perkovića razrednog prijatelja iz škole, Robi Ugarčinu vrlo uvjerljivu u ravnopravnoj partiji, a Daniel Adila. Pomalo je iznenadio Nikola pobjedom uz samo 0,5 komija Antonia. Team koja je poslijednja stigla je dobila bod bez borbe. Bio je lako dobiven bod, ali jke taj bez sos-bodova. Jaki igrači to ne vole i znaju da dobra mjesta treba araditi u borbi s jakim protivnicima. To je pozitivan put učenja.
U drugom kolu Meštar, Robi i Mladen nastavljaju s pobjedama. Tea se zagrijavala na Meštru, jer u prvom nije imala protivnika. Na Meštru se nije lako zagrijavati. Taj borac sa Pande razara sve što nije spremno za frka. Ovaj je puta tako naletjela Tea. Robi je po tko zna koji puta pobjedio prijatelja iz zagrebačkih knjižnica za mlade Nikolu. Mladen je vodio dugu borbu s Danielom. Igrao se i Danielov byoyomi. Bilo je tu i raznih odrezivanja i padova osrednjih grupa. Na kraju u brojanju je bilo 5,5 poena za Mladena. Matej hvata prvi bod protiv Adila, a Antonio je iznenadio Ugarčinu.
Nakon trećega kola ostaju dvojica na vrhu. Meštar i dalje melje. Uz devet prednosnih kamenova uzima bod Nikoli. Mladen ima novog jakog protivnika. Došao mu je Robi uz devet prednosnih kamenova. Već u prvo dijelu partije Mladen osvaja poveću Robijevu grupu. Robi razmišlja o predaji partije, ali ipak nastavlja. Sam je kazao kasnije o svojim razmišljanjima. Bilo je još zanimljivosti, ali ipak na kraju Mladen pobjeđuje za ne velikih 11,5 poena. U sudaru dva Mateja pobjeđuje jači i mlađi Zakanj. Zasada taj rezultat nije bio upitan. No, vidjeti ćemo da li će se Perković priključiti razigranoj trojci mladih., Tea sa 21,5 poena razlike pobjedila Ugarčinu. Daniel je bio jači protiv Antonia i protiv devet prednosnih kamenčića.
Stiže i četvrto kolo. Sudar je dvojice jedini sa maksimalnih tri pobjede Meštra i Mladena. Odradio je taj susret Meštar vrlo vješto i sigurno uz pomoć šest prednosnih kamenčića. Natjeravajući Mladenovu veliku skupinu kamenčića, stvrio je uvjete za napad na grupu u kutu. Vrlo je vješto čitavu četvrtinu ploče stavio van djelidbe kao svoju, oborivši sve Mladenove kamenčiće u njoj. Trudio se još Mladen, ali od poraza za 24,5 poena on više nije uspio. Odlijepio se tako Meštar na vrhu tablice. Na bod zaostatka za vodećim Meštrom se sada priključuju Mladenu još: Daniel pobjedom protiv Mateja uz četiri prednosna kamenčića i Robi pobjedivši Teu uz tri prednosti. Bio je tu i sudar dvojice 20. kyueva. Matej je pobjedio Antonia. Konačno jer i Ugarčina došao do svoga prvoga boda danas. Pobjedio je Nikolu.
Zadnja je runda. Izgledalo je sve riješeno, ali dolazi do zapleta. Robi je uspio zaustaviti pobjednički niz Meštra. Kazao je Robi kasnije, da mu nije bila jasna Meštrova igra. Kao da je igrao neke jednostavne prijetnje na koje je on znao odgovarati. Sada nastupa isčerkivanje. Mladen igra sa Teom. Pobjedi li Mladen on će biti prvi. Naime Mladen ima daleko najjače sos-bodove. Izgubi li Meštar ima prednost pred ostalom dvojkom. Tea je očuvala sve veće svoje skupine i Mladen nije imao dovoljno prostornih bodova. Ode bod Tei, a prvo mjesto Meštru. Robi ima samo jedan sos-bod manje od Meštra i osvaja drugo mjesto. Daniel je pobjedio Mateja Perkovića i osvojio i četvrti bod. Imao je najslabiji sos od onih sa četiri boda i bio treći. Mčladenu osta četvrto mjesto uz tri boda, ali i najjači sos na turniru. Igrao je sa svima iz vrha tablice. Tea je peta sa također tri boda, ali kao rijetkost, čak šest sos-bodova manje od onoga s istim bodovima ispred sebe. Matej je sa 44,5 poena razlike pobjedio Ugarčinu i zauzeo šesto mjesto.
Adil je morao napustiti turnir nakon drugoga kola, a Antonio nije igrao u poslijednjem.
Slijedeću subotu je s početkom u 09:00 u Centru počinje završnica prvenstva Hrvatske po kategorijama. Ovo natjecanje traje dva dana i u seniorskoj konkurenciji se vodi borba za dva kandidata za Svijetsko amatersko prvenstvo u gou.
Izvjestio bl. Muradenu.


Post je objavljen 29.10.2005. u 22:19 sati.