Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virtuela

Marketing

Blog.hr na novinarsko-bankarskom tulumu u Beču

Jučer sam dobila obavijest da je žiri donio odluku o pobjedniku novinarskog natječaja "Pisanje za srednju i istočnu Europu" u organizaciji APA, Austrijske press agencija APA i BA-CA, Bank Austria Creditanstalt.
Tugo pregolema, nisam pobijedila, ali dobila sam utješnu pozivnicu za gala priredbu koja se ima održati 16.11. u Beču. Prvo ćemo kao diskutirati o krizi u EU + proširenju, a ondak dolazi hladni buffet i krkanluk.

Dobra, zapravo super vijest u cijeloj priči je ta da su Austrijanci prihvatili blog kao ozbiljan medij. Naime, uvjet za sudjelovanje u natječaju bio je da pisac na temu (a) bude novinar i (b) prethodno objavi predloženi tekst.
S prvim uvjetom nije bilo problema s obzirom da sam dugogodišnja članica HND-a iako zadnjih nekoliko godina ne živim od novinarstva. Objavljivanje teksta je međutoa, bilo frkovito jerbo sam za natječaj saznala vrlo kasno. Stoga sam odlučila objaviti tekst na blogu te kao medij navela Virtuela.blog.hr u sklopu široke blogerske zajednice u Hrvata, Blog.hr.

No, mučile su me sumnje. Austrijanci su konzervativni. Pogledala sam prošlogodišnje natjecatelje, tj. one koji su osvojili nagrade - i sve je ekipa iz tradicionalnih medija, posebice print. Čak je i lauerat, Luboš Palata (Slovak koji piše za Lidove Novine) baš onako tradicionalno dosadan - etablirani komentator naštiman tako da nikome ne diže tlak. Za razliku od recimo, Turner Prize-a koji je više zainteresiran za PR i kontroverzu, ovo je tip natjecanja gdje se pobjednik traži kao kompromis koji nikoga ne vrijeđa.

I sad im se javi neki anonimus s opskurnog bloga - baš me zanima da li ću uopće ući u kvalifikacije!?!

Za svaki slučaj, uz CV gdje navedoh blog kao medij kojim se momentalno bavim, natefterih referencu - pogledajte tekst iz Economist-a, "The Future of Journalism - Yesterday's Papers", objavljen 23.04.2005.
Nažalost, taj je tekst "premium content" pa se do njega ne može kroz arhivu ako niste pretplatnik. Riječ je o svojevrsnoj odi blogu i blogerima što priznaje i Rupert Murdoch koji je na nedavnom sijelu Društva američkih novinskih urednika, upozorio nazočne da se vremena mijenjaju te da im se svima valja prilagoditi novom tipu čitateljstva koji se, između ostalog, profilira i na blogovima.

Ako Pajo nabavi stočnu prikolicu pa me 16-og transportira do Beča, javljam što se krkalo te kakve smo zaključke donijeli o klimakterričnoj Europi.


Post je objavljen 28.10.2005. u 20:51 sati.