Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Odgovor na pitanje

Što je to Sonder-Kraftfahrzeug (Sonderkraftfahrzeug) – Sd. Kfz.

Athuamanunh će Vam odgovoriti jednostavno, pa će tako napisati - specijalno vozilo (Moderne vojske i danas imaju specijalna vojna vozila npr. specijalno vozilo veze, specijalno vozilo inženjerije …)

Einheits-Personenkraftwagen - E. Pkw.
Einheits (temeljna jedinica), kraftwagen (terensko vozilo)

Schütz Pz Wg (s Gr W) Schütz Panzer Wagen – streljački = grenadirski, grenadir = strijelac, pješak koji je smješten u oklopnom vozilu i može djelovati iz vozila, ali najčešće se iskrca iz vozila i djeluje pješke uz snažnu vatrenu potporu oklopnog vozila koje ima i PT rakete (POVRS – protuoklopni vođeni raketni sustav). Danas je to mehanizirano pješaštvo koje je ukrcano na suvremene oklopne prevožnjake, a nekada (u nekim siromašnijim vojskama još i danas) je to bilo motorizirano pješaštvo, pješaštvo koje je bilo ukrcano na kamione ili specijalne automobile (terence).
Dakle, da Athumanunh zaključi. Radi se o oklopnim prevožnjacima, a njemački tenkovi u 2. Svjetskom ratu imali su oznaku Pz Kpf W – Panzer Kampfwagen, a Athumanunh bi napisao - Oklopna borna kola, no, Vi ćete lakše razumjeti ako Athumanunh napiše tenk. Dakako, pedantni Nijemci i tenkovima su davali skraćenice poput - Sd. Kfz. troznamenkasti broj.
Na slici lijevo od teksta Vam je Athumanunh prikazao Sd.Kfz.234 'PUMA' Schwerer Panzerspähwagen (to mu je puno ime i prezime i još namjena), Athumanunh će napisati Specijalno vozilo oklopništva teško oklopljeno izvidničko vozilo, ili da skratim, izvidnički tenk, ili još kraće PUMA.


Post je objavljen 28.10.2005. u 20:52 sati.