Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Pishi kako chitash...

Nije mi ni na kraj pameti bilo da u drzavi koja je sluzbeni kandidat za clanstvo u EU mozes biti kaznjen jer cestitas nekome novu godinu. A upravo to se dogodilo u Turskoj gdje je sud u gradu Siritu kaznio 20 Kurda sa po 100 novih lira (oko 75$) jer su izmjenili cestitke povodom kurdske nove godine na kurdskom jeziku. Ovaj jezik, iako koristi arapsko pismo, kada se pise fonetski na engleskom u sebi sadrzi sva slova engleske abecede. Medjutim, Turci su, u valu sekularizacije drzave 1928. godine, odbacili arapsko pismo i uveli svoje, novo, sa slovima engleske abecede, ali bez slova "q", "w" i "x". Kazu da im ne trebaju. Zato su izmislili par drugih, koja bi mogli koristiti: "ç", "ð", "ý", "ö", "þ", i "ü".

Uostalom pogledajte kako to izgleda...

E sad, na jugoistoku zemlje zivi poveca skupina Kurda kojima Turci ogranicavaju sva moguca prava, a s vremena na vrijeme (npr. neposredno prije otvaranja pregovora sa EU), dozvole pametnjakovicima iz Zapadne Europe da se pozabave njihovim zakonodavstvom. Tako je nedavno liberalizirano zakonodavstvo o medijima, zahtjevajuci da drzavna televizija i radio emitiraju emisije za Kurde i druge manjine. Mejdutim, nekoliko stvari je promaklo "europejcima": nisu definirali pismo, pa se jos primjenjuje rigidni turski zakon po kojem se sva imena, znakovi, natpisi moraju pisati turskim jezikom i znakovljem. Znaci, Kurdi imaju na drzavnoj televiziji program na svom jeziku, ali ne mogu koristiti svoje pismo. Zapravo, mogu, ako se ne kosi sa zakonom iz 1928. godine. Iako imena ekskluzivnih trgovina u Istanbulu bodu oci sa svojim neonskim reklamama sa QWX slovima, lokalnom sucu u Siritu nije promaklo da su medju stotinama zakona na temelju kojih je do sada maltretirao Kurde EU promatraci zaboravili na ovaj, pa bi se u nedostatku posla mogao podrobnije pozabaviti materijom jedinog preostalog zakonika kojim moze zatirati manjinu ja jugoistoku.
Nazalost, promaklo je to i Kurdima, pa su po prvi put tiskali cestitke za natpisom "Happy Norwuz". Sada su kaznjeni...

Inace, osim ovakih oblika negiranja kurdske zajednice, u proslosti, dok nije bilo pritisaka na Tursku, vlada se obracunalvala sa Kurdima na mnogo brutalniji nacin, tako da je preko 30000 ljudi, uglavnom Kurda, izgubilo zivote otkako je Radnicka partija Kurdistana pokrenula borbu za autonomijom. Osim u Turskoj, Kurdi zive i u Iraku, Iranu i potkavkaskim zemljama bivseg SSSR-a i tamo su takodjer u slicnoj situaciji, osim u Iraku gdje su igrom slucaja postali "konstitutivni element" prije 2 godine.




Post je objavljen 27.10.2005. u 17:14 sati.