Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ciciban

Marketing

Latinski naziv: COPRINUS COMATUS VELIKA GNOJIŠTARKA

Hrvatski naziv: VELIKA GNOJIŠTARKA
Jestivost: JESTIVA

KLOBUK: promjera 5—15 cm, u mlade gljive zatvoren oko stručka, bijel,
visok; vrlo brzo se otvori, isprva glatka površina, postane pahuljičasta,
osim na tjemenu,
gdje je glatka i smeđa. Počevši od ruba klobuka počne se
pojavljivati ružičasta boja koja uskoro prelazi u crnu.
TRUSIŠTE: listići, vrlo gusti, bijeli, tanki, široki, trbušasti, uza stručak slobodni,za mladosti gljive bijeli, a uskoro postanu ružičasti, smeđi i crni.Vrlo brzo se pretvore u crnu tekućinu. Otrusina je crna.

STRUČAK:vjenčić, , visok, vitak, bijel, valjkast, tvrd, šupalj, u donjem dijelu zadebljao s glatkom svilenasto vlaknastom površinom, s pomičnim, tankim bijelim vjenčićem. 10—15 x 1 —1,5 cm

MESO: bijelo,mlade gljive imaju bijelo meko meso, koje u stručku poslije postane tvrdo, vlaknasto; bez izražena mirisa i okusa.

VRIJEME RASTA: od travnja do svibnja, u jesen od rujna do studenoga.

STANIŠTE: raste u skupinama u vrtovima, na poljima, na livadama, na pjeskovitu tlu u šumi, u parkovima, naseljima.

UPOTREBLJIVOST: jestiva je dok joj je meso bijelo; ne sadrži koprin kao jajasta gnojištarka, Coprinus atramentarius Buli. ex Fr. I nema antabusni sindrom.Od gnojištarki što bi se pretvorile u tekućinu nekad se pripremala tinta.

MOGUĆNOST ZAMJENE: slična joj je podvrsta Coprinus comatus var. Ovatus (Schff. ex Fr.), s jajastim klobukom koji je u mlade gljive zatvoren, a
rastvoren ima promjer najviše 5 cm, a listići se lagano pretvaraju u tekućinu.

Post je objavljen 29.10.2005. u 17:47 sati.