Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/everythingyouwant

Marketing

Spritizam

Ko to tamo kucka?
Da li je uistinu moguce pozivati duhove s onog svijeta? Mnogi znameniti pisci, istrazivaci, znanstvenici i politicari iz prošlosti iskreno su vjerovali da je to moguce. Spiritizam nije okretao samo stolove nego i glave, kojima ipak nije manjkalo duha...


Jao! Jao! Ima li koga?!...
Ako ste ovdje, brojte do dvadeset!
Samo nekoliko trenutaka kasnije, dvadeset je udaraca odzvonilo usred gluhe noci.
Sve je pocelo 1847. godine u nevelikoj kuci utonuloj u preriju, nedaleko Hydesvillea, u drzavi Njujork. Ista neobicna scena ponavlja se svake veceri otkad je porodica Foks u nju uselila. Ni otac, ni majka, niti ijedna od njihove tri kceri se ne micu. Kilometrima unaokolo nema žive duše. Nema nikoga, pa ipak... Udarci se cuju, namještaj se sam od sebe pokrece. Skripe podovi.
Image Hosted by ImageShack.usSTA SE KRIJE S DRUGE STRANE OGLEDALA:
Iako savremena znanost neosporava mogucnost duhovnog svijeta, drevna civilizacije i sve religije svijeta smatraju da je duhovni svijet dio nase stvarnosti

Dijalog je uspostavljen
Jedne noci, gospoda Foks uplašena i uzbudena, odluci da se obrati tom cudnom šumu:
"Jeste li vi, ljudsko bice?!" – upitala je. – "Ako jeste, potvrdite to jednim kucanjem. Ako ste duh, kucnite dva puta!..."
Odgovor je stigao uskoro: kuc, kuc!
Poruka je, dakle, primljena. Od tada, odgovarajuci kucanjem na postavljena pitanja, stanar-fantom prica svoju dramaticnu pricu. Zove se Carls Rajan (Charles Ryna). Tvrdi da ga je ubio bivši vlasnik farme i zakopao u podrumu.
Istinita prica?!... Ili neukusna šala?!...
Ipak, na odredenom mjestu u kuci pronadene su tri kosti i cuperak kose. To je dovoljno da mašta porodice proradi nevjerovatnim zakljuccima. Prica o duh Carlsu Rajanu ubrzo je obišla susjedstvo, zatim drzavu Njujork (New York), a onda i Sjedinjene Americke Drzave. Spiritizam je roden!
Senzacionalno: uspostavljen je dijalog sa živim duhovnim bicima!

Abeceda za duhove
Od tada, duhovi se pojavljuju gotovo svugdje. Njihov omiljeni jezik je pucketanje, udaranje, kuckanje. Prakticniji duhovi stvaraju spiritisticku abecedu. Svakom slovu odgovara odredeni broj udaraca koji odgovara njegovom mjestu u abecedi. A = 1, B= 2, C=3... Z = 26.
Duhovne osobe s drugog svijeta ne razgovaraju direktno s ljudima. Potreban je posrednik koji ce prenositi njihove poruke i materijalizirati njihovo prisustvo. Potreban je medij! Spiritista!

Image Hosted by ImageShack.usDUH SNIMLJEN KAMEROM:
Iako mnogi osporavaju ovaj snimak, analiza je pokazala da se neradi o vjestoj fotomontazi



Godine 1854. u Americi ima više od tri miliona spiritista, koje trenira desetak hiljada medija. U meduvremenu, spiritizam je prešao Atlantik, osvojio Englesku, Njemacku, a potom i Francusku.
Tu ce se, pod vodstvom jednog spretnog ucitelja iz Liona uzdici na nivo doktrine.Clanovi ovih udrzenja postat ce i najugledniji ljudi iz kulturnog i javnog zivota, poput Viktora Igoa i drugih.

Post je objavljen 26.10.2005. u 23:56 sati.