Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/illuminati

Marketing

Vlade šutjele o ptičjoj gripi

Znanstvenici koji prate proboj H5N1 virusa svakodnevno dobivaju potvrdu da su bili u pravu kada su procijenili da je zaraza nezaustavljiva i da europske vlasti zataškavaju loše vijesti.


Proteklih dana, na web-stranicama kojima se koriste mikrobiolozi, genetičari i epidemiolozi, najviše se raspravljalo kako to da se zaraza ptičjom gripom "zaustavila" tek na - Rumunjskoj, Turskoj i Hrvatskoj?
Razlozi su, piše Večernji list, bili politički i gospodarski. Te su države u postupku ulaska u EU, a razvijene države EU nisu željele da se ponovi katastrofa iz 2003., kada je Nizozemska, zbog pojave ptičje gripe (H7N7 virus), morala uništiti 30 milijuna peradi, što je pričinilo štetu od 500 milijuna eura.

Iz Portugala stižu vijesti o desecima pronađenih mrtvih gusaka, kormorana, galebova, iz Malte javljaju slično.

Egipatske su vlasti na kairskom aerodromu uništile 2,5 tona pačjih proizvoda iz Francuske.

Švicarska, Francuska, Slovenija, Srbija, proglašavaju zabranu držanja peradi na otvorenome, Bugarska zabranjuje uvoz peradi iz Makedonije, u Grčkoj s nekoliko otoka stižu mrtve ptice na analizu, u londonskom Toweru zatvaraju znamenite gavrane u kaveze, piše Večernji.

Dojave o mrtvim pticama stižu iz Libanona, s Kavkaza, sjevera Italije, Albanije, Irske, Skandinavije, opet iz Rusije.

Znanstvenici najavljuju daljnji proboj - smjer istočna Afrika, gdje će se spojiti zaražene ptice selice koje nose H5N1 virus s onima zaraženima, već autohtonim (u Izraelu) virusom H9N2.

Počinje "afrička talionica" novog virusa, za koji nitko ne može predvidjeti hoće li baš taj prelaziti s čovjeka na čovjeka, piše Večernji list.


Vlade će šutjeti i kada gripa pohara prvih par tisuća ljudi. Vlada uvijek šuti da bi očuvala smirenost u narodu i smanjila paniku. No, da li smo stvarno ofce koje ne smiju znati istinu?




Post je objavljen 26.10.2005. u 08:59 sati.