Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hbv

Marketing

FLIP-FLOP PROMJENE STATUTA HBeAg i anti - Hbe


Ranije se smatralo da je bolest u remisiji ili čak na putu potpunog ozdravljenja, kad se jednom razviju anti - HBe .
Danas znamo da postoje pojedinci kod kojih se dešavaju promjene u anti–HBe statusu, koji nakon nestanka , može ponovo pojaviti, pa opet nestati, pa se opet pojaviti…..za takve se u stranoj literaturi koristi naziv: FLIP-FLOP.

Pojava da se mjesecima ili čak i godinama ,nakon što se jednom «očistio» HBeAg i stvorila anti-HBe, ponovo pojavi pozitivan naziv na HBeAg i HBV DNA naziva se i SPONTANA REAKTIVACIJA bolesti
.

Do spontane reaktivacije dolazi kod čak 40% slučajeva, i uobičajeno je da se javi među Azijcima koji imaju određenu mutaciju HBV-a.

Za vrijeme reaktivacije HBeAg i HBV DNA obično se pojavi i značajan porast jetrenih enzima koje ispuštaju «ranjene» jetrene stanice, te je moguće da dođe do pojave simptoma akutnog hepatitisa B, uključujući žuticu, temperaturu i slabost sličnu simptomima gripe.

Smatra se da imunološki sustav oslabljen nekom drugom bolešću nije u mogućnosti pratiti nivoe HBV. Kao posljedica toga , započinje ponovno brza virusna replikacija i u krvi je moguće ponovo detektirati HBV DNA i HBeAg.

Smatra se da je bolest i dalje aktivna kad je nalaz:
- HBeAg pozitivan,
- HbsAg pozitivan
- anti-HBe pozitivan


Dokle god , ili kad god ,je pozitivan nalaz HBeAg, čak i sa pripadajućim antitijelima, smatra se da se VIRUS REPLICIRA, što obično potvrđuje test na HBV DNA.

U slučaju kad je ALT ( jetreni enzim) značajno povišen (2x iznad gornje granice norlanih vriojednosti) i negativan je HBeAg , moguće je da se radi o predsržnoj mutaciji virusa (engl. PRECORE MUTANT). Radi se o mutaciji virusa koja se uspješno prikriva pred imunološkim sustavom. Test na HBV DNA obično potvrđuje da je virus aktivno prisutan.

Dakle, ako ste mislili da je sve to jednostavno - nije! Stvar kompliciraju razne mutacije virusa i razni genotipi (o tome u slijedećim "nastavcima")


Post je objavljen 25.10.2005. u 10:52 sati.