Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zivotnarubu

Marketing

The easy way ili put poštenja...

Etika. Tog nam nedostaje u životu po mojem skromnom mišljenju. Dobar dio ljudi niti ne zna ŠTO je to, a ostatak uglavnom ne mari.

Etika, ili kako to riječnik kaže:
1. Set principa ispravnog djelovanja.
2. Teorija o sistemu moralnih vrijednosti.
3. Generalna priroda morala i specifične moralne odluke neke osobe.

Ova prva definicija je ona etika na koju aludiram. Ona koja ne dopušta injžinjerima građevinske tvrtke da sagrade viadukt koji bi se onda urušio nakon 6 mjeseci zajedno sa 23 automobila na njemu jer slabiji cement jeftiniji. Ona koja bi trebala zadržavati profesora od diskriminiranja učenika na temelju njihovih spolnih, rasnih ili drugih obilježja. Ona koja bi trebala spriječavati Jadranku Kosor da (neuspješno) mulja izborne rezultate. TAKVA vrsta etike.

No iz nekih čudnih razloga, ona je u Hrvatskoj odsutna. Etika mislim. Da, nema je. Sakrila se, pobjegla. Valjda je i sama shvatila da za nju tu nema mjesta. Neki pretjeruju pa kažu da ju je Bandić pojeo. Iskreno, osobno vjerujem da je ona tu negdje, samo je mi ignoriramo. Naviknuti na status quo u kojem je egzistencija prosječnog Hrvata ovisna o hiru pojedinaca a ne o nekim moralnim normama, prihvaćamo takvo stanje. To je za nas normalno. Pa svi znaju da hrvatski političari kradu. I da policija tu i tamo nekog mlatne jedamput-dvaput previše. I da mediji često kroje svoju istinu, potpomognuti šarenim papirom.

To je sve ok... to je sve Lijepa Naša...

Post je objavljen 24.10.2005. u 23:17 sati.