Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogtemazo

Marketing

Akcijski plan za spašavanje hrvatskih javnih financija

«Imam viziju! Imam viziju! Imam viziju! Televiziju!», vikao je jednom na koncertu Bono Vox. E pa ja imam televiziju, ali i viziju: plan za spas hrvatskih javnih financija. Svi koji i malo prate vijesti iz hrvatske ekonomske sadašnjice znaju da je Hrvatska u nezavidnom položaju. Novca u državnoj kasi jednostavno nema. Nema. I onda ekonomske naivčine vjeruju da će Sanader spriječiti rast cijene goriva u INA-i. A kako? Zna li netko kako? Ne može prisiliti INA-u da posluje s gubitkom. Ta su vremena prošla. Može smanjiti porezno opterećenje? Može vraga! Ionako lavovski dio cijene litre goriva otpada na porez. Ako smanji porezno opterećenje, kako će servisirati dug koji financira iz tog izvora? No vej Hoze! Cijena benzina u Hrvatskoj će rasti sukladno rastu cijena nafte u svijetu. Nema socijalne države jer država nema love za socijalu. A što je pak s penzićima? Oni se bore za rast mirovina sukladan rastu troškova života. I za pošteni povrat duga. A Sanader im to na veliko obećaje. Prije njega je to činio Račan. Poslije njega će to činiti neki novi premijer. Hoće li se to ikada ostvariti? Hoće figu! A iz kojih sredstava, molim vas? Nitko to ne želi reći, riječ bi bila o političkom samoubojstvu: Hrvatska jednostavno nema love! Penzićima može biti samo lošije. Jao si ga njima (a bogme, ako se trendovi nastave, jao si ga i nama). Navedene su samo dvije kapi u moru hrvatskog javno financijskog posrtaja.

No ima lijeka! Kažem vam, ima lijeka, ne bio ja Zeko zna, najbolji blog autor na blogtemazo.blog.hr-u. Tri su koraka nužna na putu spasa:

1. Legalizacija lakih droga* i nametanje visokih poreznih opterećenja na njihovu prodaju. Znate li kako je stvorena mafija u Americi? Tako što je došlo do organiziranog krijumčarenja alkohola u vrijeme prohibicije. Kad je prohibcija ukinuta, sve te stvorene krijumčarske kapacitete je trebalo nekako iskoristi. I eto mafije. Ako se zna da lake droge nisu posebno štetne (dobro jesu, ali slično je i s cigaretama pa nisu zabranjene), ne bi li njihova legalizacija uzela narko mafiji adut iz ruku? Istovremeno bi uvela red u kvalitetu prodanih supstanci i udaljila klince od uličnih dilera (od kojih kasnije kupuju i teške droge). Onaj dio koji je bitan za ovu temu jest da je potražnja veoma neelastična na cijenu i stoga pogodna za visoko porezno opterećenje. Štoviše, oporezivanje lakih droga se može kategorizirati kao «oporezivanje grijeha». Nitko se ne bi bunio. Pogotovo ne žiro račun Ministarstva financija RH. Istodobno se može još za barem 50% povećati porezno opterećenje duhana.

2. Legalizacija prostitucije**. Svaki će vam kriminolog reći: suzbijanje prostitucije je iznimno teško jer nema oštećenih strana. Prostitutka zarađuje, stranka dobiva što je željela. Kakav je to onda uopće kriminal? Po čemu? Pustimo sad moralne nedoumice, svatko je slobodan brinuti sam o svojim moralnim vrijednostima sve dok time ne smeta druge, zar ne? Vjerujem da bi cost-benifit analiza legalizacije prostitucije imala puno više koristi neo troškova. Kao prvo, zaštitilo bi se prostitutke od premlaćivanja, silovanja... S prljavih ulica bile bi premještene u specijalizirane ustanove (kao što već danas jesu zaposlenice mnogih zagrebačkih «salona za masažu») Kao drugo, bile bi obvezne na česte sistematske zdravstvene preglede, čime bi se zaštitilo i njih i njihove stranke. Doduše, svi smo svjesni da se širenje spolnih bolesti time ne bi zaustavilo. Ali zasigurno bi se smanjilo. Nadalje, prostitutke bi bile u radnom odnosu, imale bi pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje. Za kraj, naplatom pdv-a i trošarina na usluge prostitutki, došlo bi do dodatno nezanemarivog prihoda u državnu kasu.

3. Oporezovanje mita. Da, da, oporezovanje mita. Svima je jasno da živimo u državi u kojoj je mito sastavni dio života. Dapače, malo tko mu se aktivno protivi. Pasivno da. Svi su protiv mita i korupcije i svima su puna usta toga da je to korjenito loše. A što se dogodi kad vas zaustavi policajac i planira vam oduzeti vozačku? Ili kad treba podmititi prljavog doktora za dobiti pregled preko reda? Ili kad treba dobiti posao? Ferengiji su odavno skužili, ako se mito ne može i ne želi spriječiti, treba ga oporezovati.



Eto mog plana. Do 2009. državni proračun nam bilježi suficit. Molim nadležne za pravljenje spomenika mojoj malenkosti zbog ovog genijalnog razglabanja da na spomeniku napišu da iznad svega cijenim dobre guzice i sise, te da vlasnice dobrih guzica i sisa iznad svega cijene mene.


* i ** - Smatram da je potrebno naglasiti da ja ne propagiram ni korištenje lakih droga ni usluga prostitutki. Samo smatram da je pokazano i dokazano da se policija s tim pojavama ne uspijeva efikasno boriti. Dapače, vjerujem da su mnogi policajci ogrezli u oba poroka i ne smatraju ih lošima. Rješenje problema treba tražiti u sustavnom mijenjanju sklopa vrijednosti ljudi. Zabranama se ne postiže ništa, osim što se daje gadna lova u ruke narko mafiji i makroima. Prevencija, a ne detekcija.



Post je objavljen 24.10.2005. u 21:44 sati.