Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/operahouse

Marketing

David Ojstrah

Rođen: 30. rujna 1908. u Odesi
Umro: 24. listopada 1974. u Amsterdamu

Zagrebačka dvorana Hrvatskoga glazbenog zavoda bila je pretijesna za sve poklonike glazbe koji su 1972. željeli čuti Davida Ojstraha, živu glazbenu legendu, jednog od najvećih virtuoza na violini u XX. stoljeću. Ojstrah je rado dolazio u Hrvatsku. Na žalost bilo mu je to posljednje gostovanje u našoj zemlji - dvije godine poslije umro je od srčane kapi, u Amsterdamu, uoči koncerta. Zbilo se to 24. listopada 1974.
David Ojstrah rođen je u Odesi 30. rujna 1908. Diplomirao je violinu sa samo osamnaest godina, nakon čega odlazi u Moskvu gdje počinje svoju sjajnu karijeru. Najčešće izvodi djela klasičnih skladatelja; Bacha, Mozarta, Beethovena, Brahmsa i Čajkovskog. Glazbeni ga kritičari opisuju kao virtuoza nevjerojatne tehnike, koji senzibilno prodire gudalom u najveće dubine sadržaja glazbe. Često je svirao i djela suvremenih ruskih skladatelja. Mnoge skladbe Hačaturjana, Šostakoviča, ili Majskovskog prvi je izveo i pronio svijetom njihovu ljepotu.
Na vrhuncu slave Ojstrah je počeo i dirigirati. Oni koji nisu bili skloni velikom umjetniku kao dirigentu, pitali su ga zašto je gudalo zamijenio štapićem. To je strast, odgovorio bi, Orkestar je kao more u koje utječu rijeke glazbenih linija. A u tome moru širokih horizonta, kriju se neograničene mogućnosti! No, Ojstrah je u glazbi bio svestran. Često bi svirao i vodio orkestar istodobno.
Usto odgojio je na glazbenoj akademiji u Moskvi niz mladih violinista, te je zadužio komornu glazbu sjajnim interpretacijama u duhu s klaviristom Oborinom, te u triju s Oborinom i violončelistom Kneševickim.



Post je objavljen 24.10.2005. u 19:21 sati.