Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Hoće li krivolovci pucati na labudove u Gradištu?


Vinkovačko državno lovište između Gradišta, Rokovaca i Privlake na kojem je nekad lovio Tito (1 500 četvornih hektara) u godišnji zakup za samo 15 tisuća kuna dobio je neki Čuljak (srodan s HDZ-om) iz Vinkovaca.

Hercegovac podrijetlom, što još u ono Tuđmanovo doba bilo dovoljno da se postane uspješan u žibotu, ovaj se čova lukavo dosjetio da divlje životinje koje su mu povjerene na uzgoj i odstrel nahrani jabukama iz Borinaca i nekim smrznutim graškom koje je bogtepitaj gdje kupio-dobio.

Jedan je ceranski lovac na ovo zlobno primijetio: Možda on misli da u ovim šumama žive divlje koze, koje obožavaju grašak.



A baš je Cerna u zadnje vrijeme u kroz dvije nezgodne priče dospjela u medije:

a) nerazjašnjeno ubojstvo čitave obitelji Olujić iz 1992.:

Stojanka Olujić majka je Radomira Olujića koji je, u noci 17. na 18. veljace 1992. godine ubijen sa svojom suprugom Anicom i dvoje maloljetne djece, sinom Markom (1979) i kćeri Milanom, rodenom 1976. godine. Članovi obitelji Olujić ustrijeljeni su, po svemu sudeci, rafalnom pucnjavom, u njihovoj kući u Cerni.

Korišten je izgleda i prigušivač jer nitko od susjeda ništa nije čuo. Olujići su ostali na mjestu mrtvi. Da rafali koji su prostrijelili njihova tijela ne bi kojim slučajem ostali napola učinkoviti nepoznati ubojica postarao se tako da je umorenima ispalio i pojedinačne metke u glavu. Ležeći na krevetu i na drugim mjestima gdje su ih zatekli meci, Olujići su ujutro predstavljali sablasan primjer: zbog potoka krvi koja je iz njih istekla, očevicima je u prvi mah izgledalo kao da su zaklani. "Nikad to neću zaboraviti", kaže susjed koji je vidio prizor. "Ljudska krv ima miris koji je karakterističan, kao miris mora koji doživljavate prvi put: nikada ga više ne možete zaboraviti".

Index.hr


b) sklonosti bivšeg načelnika općine Mirka Švigira, koji je bio na čelu Cerne i u vrijeme ubojstva Olujićevih:

Uz nabavu zlatnog prstenja za više od 18.000 kuna, Općina Cerna nije štedjela ni na parfemima, košuljama, novčanicima, kravatama... Povjerenica Vlade za općinu Cerna Marijana Bilić-Miličić (koju je postavio ministar Čobaković kako se navodi u Feralu) objašnjava kako je posve u redu što su se iz proračuna novci trošili i za parfeme. Kaže, sasvim je logično da se osobama poput Ivke Suman-Podgajski, pomoćnice ministra Čobankovića, povremeno odnese kakav poklon, “ne da bi se nekog podmitilo, već kao znak pažnje”

Kada je u proljeće ove godine nakon lokalnih izbora u Cerni prekinuta vlast HDZ-a i višegodišnja vladavina načelnika Mirka Švigira sve dok se odlukom Vlade od 26. kolovoza nije postavljen Vladin povjerenik –počele su se otkrivati različite nezakonitosti zbog čega je protiv Švigira pokrenuta istraga. Evo nekih pikanterija:
U rujnu 2003. mijenja se način naplate odvoza smeća. Općina iz proračuna plaća odvoz a novac prikupljen od mještana stavlja se u sef te se gotovo 100 000 kuna sakupljenih u pola godine koristi za razne gotovinske isplate: izdaci za gorivo, plaće za javne radove, putni troškovi, donacije ribičima ...

gradiste.com


Nemam informaciju s koliko sredstava načelnik općine Gradište HSLS-ovac Srećko Papac donira svoje ribolovce i lovce, ali sam čuo da je predsjednik gradištanskog HDZ-a i KUD-a Seljačka sloga Franjo Babić namagarčio jedne zgode lovce ne plativši meso za neku zajedničku proslavu.

Uz sve nabrojeno, ovaj istočno slavonski kutak Lijepe naše zabrinut je vijestima o ptičjoj gripi. Među gradištanskim krivolovcima, poznatim i po ustreljivanju labudova koji se za vrijeme seoba nakratko znaju zadržati na Bosutu, proširila se vijest da su famu o labudovima zaraženim ptičjom gripom izmislile i nekako proširile njihove ljubomorne kolege iz Cerne koji se do sada nisu mogli pohvaliti sličnim krivolovačkim trofejima.


Post je objavljen 24.10.2005. u 07:01 sati.