Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

? lud zbunjenog

Slobodna, 23.10.2005.

U Hrvatsku je stigao najpatogeniji uzročnik ptičje gripe H5N1. Kapacitet virusa potvrđuje se otkrićem novih uginulih ptica u Orahovici i Našicama, a stručnjaci smatraju da će ih biti još. Staništa labudova u zemlji su brojna, a neka od njih nalaze se u samim središtima većih gradova, što otvara mogućnost prijenosa virusa na gradske ptice.


Večernji, 23.10.2005.

Krizni stožer: Suzbijena ptičja gripa

Uništenjem 10.000 peradi iz 900 domaćinstava u okolici ribnjaka Grudnjak, suzbijeno je širenje ptičje gripe u Hrvatskoj, zaključak je Kriznog stožera. Naime, od 1500 labudova koji su bili u jatu, na jezeru je ostalo njih dvjestotinjak i svi su zdravi. Kako nije utvrđeno širenje virusa ptičje gripe na perad u selima oko ribnjaka i nije zabilježen nijedan daljnji slučaj bolesti kod divljih ptica, stručnjaci iz stožera zaključili su da više ne može doći do širenja zaraze.


HINA, 19.10.2005.
Ministar (zdravstva Neven Ljubičić) je također potvrdio da će Hrvatska naručiti oko 400.000 doza
antivirusnih lijekova koji ublažavaju simptome gripe - tamiflu i relenza. Time će zadovoljiti preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o pokrivenosti tim lijekovima od osam i deset posto
stanovništva.


Slobodna, 23.10.2005.
Ukupna službena narudžba tamiflua za Hrvatsku je 100 tisuća kutija i ne zna se kada će stići u zemlju, jer to ovisi o ritmu distribucije lijeka po Europi. Ministarstvo zdravstva nije naručilo nijednu kutiju tamiflua i relenze za djecu, a takvu je narudžbu zasad najavilo jedino zagrebačko Gradsko poglavarstvo.


Update: Slobodna, 23.10.2005.
Na jezerima Grudnjak, Našice i Donji Miholjac u subotu je započeo izlov ribe jer postoji opasnost da se virus prenese vodom. Zbog toga će se uzeti i uzorci ulovljenih riba i poslati na analizu na zagrebački Veterinarski fakultet.

Jato labudova koje je u petak navečer primijećeno na jezeru Grudnjak i kojemu su pripadale uginule životinje tijekom noći se preselilo na drugu lokaciju, a ornitolozi i veterinari u intenzivnoj su potrazi za njima jer se pretpostavlja da je i ostatak jata zaražen virusom ptičje gripe.


Večernji, 24.10.2005.
Predsjednik Kriznog stožera za obranu protiv ptičje gripe Mate Brstilo rekao je da je danas utvrđen virus ptičje gripe H5 na dva labuda s ribnjaka u Našicama, te da se radi o istom jatu labudova koje je bilo na zdenačkom ribnjaku 'Grudnjaku'.


Kakav je to Krizni stožer za obranu protiv ptičje gripe? :)) Ne treba li biti Krizni stožer za obranu od ptičje gripe?

Evo još malo.. ;))

HINA, 24.10.2005.
"Najvažnije je bilo spriječiti da bolest s divljih ptica ne prijeđe na domaće životinje i u tome smo zasad uspjeli", rekao Kirin novinarima nakon potpisivanja ugovora o nabavci AFIS-a.

Ako su stvarno spriječili ne prelazak, ovak kak' to kaže pendrekđija, onda smo zicer nagrabausili :)))

Večernji, 24.10.2005. / izmetnute rečenice mix /
...Čak ni na prvoj blokadi, koju su policajci podigli još u četvrtak navečer oko 22 sata, na cesti prema ribnjacima Grudnjak, jučer nije bilo nikoga... Nakon što su u nedjelju veterinari i policajci pohvatali ili pobili svu perad koju su uspjeli uhvatiti, u selo Zokov Gaj jučer ujutro iz kukuruzišta, s obližnjih livada, u dvorišta vraćale su se patke i guske, pure i kokoši koje su, uplašene policijskom pucnjavom, spas potražile izvan dvorišta i sela... One životinje koje mi nisu ubili jučer, koje su pobjegle ili se posakrivale po drveću, lovci sada naganjaju zračnim puškama na rubu plača požalila se Đurđica Bencek iz Bokšić Luga... Godinama su labudovi ugibali na ribnjacima, a sada?...Tvrde da je ubijanje peradi bilo smiješno i strašno te da su ljudi koji su došli izgledali kao maškare i pucali po svemu što se kretalo...


Izgleda da se Stožer i ponaša po... za obranu protiv ptičje gripe :))

Post je objavljen 25.10.2005. u 00:57 sati.