Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

BERLINSKA BRAĆA

UZ POČETAK SUĐENJA DUVNJACIMA MILANU, FILIPU I ANTI ŠAPINI


Šapine prevarili švapske kockare POUKA RODIJAKA ĆIPE - Meni bi bilo krivo da su ukrali čoviku, ali u kocki se i gleda ko će koga privarit. A velika je stvar da naš čovik u kocki dobije Švabe na njijovu terenu...
Taman mi nije mrsko što su Šapine privarili švapske kockare, samo mi ža što su ji uapsili. Jerbo se nemere ni izračunat koliko je nama gastarbajterim uzelo maraka na kockarskim aparatim, na šibici, na propalim bankam...
Kocka je svakako đavlija stvar. A bez nje se nemere ni u Evropu di su Šapine i naučili posa.
Ovim je riječima Rodijak Ćipa prokomentirao početak suđenja braći Milanu, Filipu i Anti Šapini u Berlinu radi namještanja utakmica. Podsjetimo se, Šapine su druga gastarbajterska generacija, sinovi običnog bauštelca iz Roška Polja kraj Tomislav Grada odakle je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Njemačku otišlo više od pet tisuća Duvnjaka.
Bili su to neobrazovani i priprosti ljudi privrženi radu i obitelji. Ali su mnogi dobar dio ušteđevine redovito gubili na raznim kockarskim aparatima.
— Ćaća ga njegov, kad ti daje dobitak, zvoni čitavi špilsalon ka da si dobio milijun maraka, a kad gubiš uzme ti šutomice, sjeća se rodijak.
U to vrijeme su uoči božićnih blagdana kolone šibicara kretale iz Sarajeva, Zagreba, Beograda... prema Njemačkoj da bi na povratku u vlaku nudili naivnim gastarbajterima da pogode pod kojom je šibicom kuglica. A oni su redovito gubili vjerujući vlastitim očima. Moj kolega s fakulteta, izvjesni Hamdo, hvalio se da živi od šibicarenja s gastarbajterima.
— Lakše je tada bilo zaradit marke nego ji donit kući, sjeća se Rodijak. Odnese iz očiju. Pokojni Iko zašio svoje u kaput, a lopovi mu odnili kaput.
A pokojnom Jozi došla dva čovik na srid ulice u Hamburgu, jedan drži u ruci iljadu maraka i kaže kako mu ovi drugi ne viruje da je ispravna. Pa pita Jozu ima li on tu novčanicu da usporede. Jozo se maši za džep, izvadi gutu para, a lopov mu trzne gutu i pobiže. Dok smo tamo radili i lopovi su bolje živili. A danas...
Gastarbajterima je i država krala mijenjajući im marke za bezvrijedne dinare po vlastitom tečaju. O bankama da i ne govorimo.
Milijuni njihovih maraka ostali su zarobljeni u bankama. A trag se zameo i milijunskim donacijama za obranu Hrvatske. Zato Rodijak sa simpatijom govori o braći Šapina čijega oca poznaje kao "poštena čovika". I ljuti se na suca Hoyzera koji se sada navodno boji hrvatske mafije.
— I govori o rvackoj mafiji, a zajedno govna jili, kaže Rodijak. I ko je njega gonio da sudi kako Rožanin kaže? A momci se samo igrali. Meni bi bilo krivo da su ukrali čoviku, ali u kocki se i gleda ko će koga privarit. A velika je stvar da naš čovik u kocki dobije Švabe na njijovu terenu.

piše Petar MILOŠ (Slobodna Dalmacija)

Post je objavljen 22.10.2005. u 00:49 sati.