Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

Umro baletni umjetnik Frane Jelinčić


Hrvatski baletni umjetnik, koreograf i pedagog Frane Jelinčić umro je 14. listopada u 84. godini u mjestašcu North Wildwood na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izvijestilo je Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu.


Frane Jelinčić rođen je 5. srpnja 1922. u Tisnom na Murteru, a podrijetlom je iz Postira na Braču. Balet je učio kod baletnih umjetnika Ane Roje, Oskara Harmoša, Marije Zibine i Margarete Froman. Plesati je počeo 1944. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Splitu, a već sljedeće godine postao je član baletnoga zbora HNK u Zagrebu, a kasnije i solist. Tijekom 1952. studirao je na Visokoj baletnoj školi Nikolaja Legata u Londonu.

Posljednju baletnu ulogu - Princa u Labuđem jezeru - odigrao je u Philadelphiji u dobi od 50 godina.

Od 1970. do 1972. bio je direktor Baleta HNK u Zagrebu gdje je kao koreograf postavio na scenu balete "Trnoružica" Čajkovskoga i "Raymondu" Glazunova, a u suradnji s Borisom Ulrichom i Zlatkom Bourekom kreirao je balet "Multiple Vision".

Kao baletni majstor surađivao je s nacionalnim baletnim kućama u Londonu i Philadelphiji, a bio je i direktor baleta u Pittsburghu, Oslu, Garden State Baletta u Kaliforniji te baleta hamburške Staatsopere i Joffrey Baletta u New Yorku.

Od 1997. radio je na Baletnom odsjeku Akademije lijepih umjetnosti Sveučilišta u Radfordu, američka savezna država Virginia.

Iste je godine u zagrebačkome HNK-u koreografirao i režirao balet "Ščelkunščik" što je bila i njegova posljednja suradnja sa zagrebačkim Baletom.

Frane Jelinčić kremiran je 15. listopada bez formalnoga ispraćaja, a njegova je posljednja želja bila da njegov pepeo bude prosut u Atlantski ocean ispred njegove kuće u North Wildwoodu.

Hina


Post je objavljen 17.10.2005. u 20:43 sati.