Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Hrvatske emigrantske kovanice i medalje

Tražeći materijal za drugo izdanje knjige, kataloga hrvatskih kovanica naišao sam na stranicu www.crostamps.com gdje je objavljena slika nekih „kovanica“ i medalja koja su vjerovatno kovana od strane naših emigranata u periodu 1945.-1991.

Većina prikazanih primjeraka je već od ranije poznata u numizmatičkoj literaturi, no neke od njih po prvi put vidim. Najviše u „oči upada“ kovanica od 100 kuna s likom Ante Pavelića (slika 1.), dok se kovanica od 500 kuna (slika 2.) već pojavljivala kod nas kao aukcija na stranicama www.aukcije.biz, samo što je primjerak ponuđen na aukcijama imao na sebi navarenu kopču.

Osim ove dvije „kovanice“, prikazane su i 4 medalje (slike 3., 4., 5. i 6.), s tim da bi neke od njih mogle biti i „dukati“ (slika 4., 5. i 6.) ako su rađene u zlatu. Slike su nažalost poprilično male, tako da je teško utvrditi o čemu se točno radi. Ukoliko netko ima više informacija, bolje slike ili zna osobu koja bi mogla dati više informacija, svakako neka se javi na e-mail: zviscevic@gmail.com ili stavi post na grupu: http://groups.yahoo.com/group/hrvatska-numizmatika/post. Svaka informacija je dobrodošla.

Unicel prijevodi


Post je objavljen 19.10.2005. u 18:38 sati.