Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanetarij

Marketing

Prag

Konačno sam se domogla Praga. Kupih plan grada još pred 10 godina. Već su se i imena ulica izmijenila, ali snađoh se.

Nije čudo da ga zovu zlatni grad. Na svakoj kupoli, kipu, tornju i statui, čak i onoj od male važnosti postoji zlatom obojeni detalj koji na popodnevnom suncu sjaji. Fasade su friško obojane u žućkasto-oker tonove, pa kao da i one sjaje. Obrisi grada isprekidani su bezbrojnim tornjićima.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

U gradu je gužva. Jadni pražani. Pitam se koliko oni sami uspiju uživati u svojem gradu jer okupirali su ga turisti. Doduše, čuh i da su turisti ti koji gradu daju dušu. Kasnije sam se uvjerila da se i domaći vole naslikavati po gradu, a i česti su gosti pubova i restorana.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Oduševilo me raspoloženje i vedrina ljudi. Možda je to posljedica ogromnih količina piva koje se ovdje pije. Ama baš svi u bilo koje doba dana piju pivu. Pa tako i ja. Sjedenje uz kavu nije mi padalo na pamet, kao neko gubljenje vremena. Još s vrata zazivam pivo, Pulssner, Staropramen ili Budwaiser. A cijene? Dobro je provjeriti prije narudžbe. Od 20 kruna do 80. Mislim da baš i ne treba potrošiti duplo više za istu stvar nego li je potrebno. Oduševile su me i kobasice koje prodaju na Vaclavom trgu ispred Narodnog muzeja. 35 kruna. I odlična su podloga za još jedno pivo u pubu u nekoj sporednoj uličici.

Image Hosted by ImageShack.us

Niti kod mijenjanja novaca ne treba žuriti jer i tečajevi i provizije su različiti. Mala mjenjačnica sa srditim gazdom iza ogromnog dućana Newyorker pokazala mi se najunosnija.

Image Hosted by ImageShack.us

Prohodala sam grad uzduž i poprijeko. I kud god krenem opet se nađem na Starogradskom trgu (Starometske namesti), a ispred mene se stvori Astronomski sat. Ideš! Više nisam mogla vjerovat da mi se događa, pa sam konačno uzela vodič&plan grada u ruke. Ajmo po redu.

Image Hosted by ImageShack.us

Obiđoh tada po redu predjele:

1) Hradčany
–Strahovski stadion (monumentalno zdanje izgrađeno za masovne sletove, danas se koristi djelomično)
–Praški dvorac – palača, crkva, trg, ulica, grad unutar grada čijim se prozorima ne može pobjeći nigdje u Pragu,
–crkvica Loreta,
–crkva sv. Nikole (plaća se ulaz)

2) Stare mesto
–Karlov most – danonoćno prepun ljudi, štandova, zabave i prosaca
–židovsko groblje i sinagogu
–Prašku ulicu i Astronomski sat (ponovno)
–Nacionalno kazalište
–Ulica Narodni i njeni bezbrojni jazz i rock klubovi koje pregledah nabrzaka i sa žaljenjem što se ne mogu dulje zadržati i guštati atmosferu

3) Nove mesto
–Ulica prepuna raznih fakulteta, muzej policije,
–Botanički vrt

4) Vyšehrad
–Zamak Vyšehrad u kojem je princeza Libuše prorekla utemeljenje Praga „grada koji će svojom ljepotom dosegnuti zvijezde“

Vožnja brodom po Vltavi poseban je užitak. Rijeka ima izgrađen sustav ustava sa strane koji se prilikom prolaska brodova pune i prazne vodom. Kako se u ustave puštaju brodovi jedan po jedan u koloni se može zapet i na duže vrijeme.

Navečer se održavala nogometna utakmica Nizozemska – Češka pa je grad bio prepun narančastih nizozemskih navijača. Dresovi obiju momčadi mogli su se kupiti na svakom ćošku, a sami navijači bili su pristojni i veseli s pivama u rukama kako na ulicama i trgovima, tako i po pubovima. I nikome ne pada na pamet tuči se i razbijati.
Nakon noćne vožnje Vltavom i večere na brodu odjurili smo gledati utakmicu na TV u pub. Čovječe, niti sam pivopija niti me zanima nogomet, ideš, grad me promijenio!

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Sam grad prepun je dućana. Cijene? Turističke sitnice precijenjene, a ostale slične našima.

Osim starih zgrada, grad je prepun i novih, suvremenih građevina.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Uglavnom, bilo je lijepo, a neke sitnice ostavila sam i za drugo putovanje.


Post je objavljen 19.10.2005. u 09:03 sati.