Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekologijaa

Marketing

Životinje i predviđanje potresa


Svi se sjećamo tsunamija uoči Božića 2004 godine, i velikom čuđenju ljudi kako su životinje pobjegle na vrijeme, te kako se pronašlo samo nekoliko mrtvih životinja koje nisu mogle pobjeći jer su ili bile zavezane lancem ili zatvorene u kuću ili kavez.
Slonovi u Sri Lanki i Sumatri otišli su na više nivoe zemlje prije nego što je masovni val udario; isto su učinili i na Tajlandu, glasno se javljajući svojim surlama. Jedan je svjedok izjavio da je stado bizona išlo uz plažu i svi su se odjednom zaustavili podigli glavu prema moru podignutih ušiju; brzo su se okrenuli i pobjegli uz brdo. Za njima su i krenuli neki seljaci koji su primjetili njihovo ponašanje i na taj način spasili svoj život.
Još jedan svjedok je primjetio neobično ponašanje pasa koji su također trčali uz brdo, i primjetio je kako njegovi psi to jutro nisu htjeli ići u šetnju svakodnevnom rutom uz plažu. Mnoge ovce, bizoni, psi, većina životinja pobjegla je u brda na više nivoe zemlje.
Ali, kako su znali? Inače, zna se od prije kako životinje mogu osjetiti nadolazeći potres; pa su vjerojatno osjetili tremore koji su nastali podrhtavanjem tla ispod mora; no mnogi misle da to nije razlog, jer bi onda te tremore osjetili i seizmolozi, i ne bi bilo samo u području tog mjesta gdje je tsunami udario već uz čitavu obalu sjevernoistočne Azije.
Evo još primjera; u jednoj knjizi "The sense of being started at" sažeti su svi dokazi neobičnog ponašanja životinja prije potresa. Tako su tu sažeti i potresi iz 1995 u Kaliforniji, Japanu i u Italiji (Assisi,1997 godine). U tim slučajevima bilo je mnogo poziva i izvještaja o divljim i domaćim životinjama te njihovom ponašanju. Mnogi su se ponašali izrazito prestrašeno, tjeskobno ili bilo kako neobično, nekoliko sati, pa čak i nekoliko dana prije samog potresa. Npr. u Turskoj 1999.godine; psi su zavijali satima prije potresa i mnoge mačke i ptice su se ponašale krajnje neobično.

Kako bilo da bilo, nitko još zasigurno ne zna kako to životinje znaju da potres dolazi. Možda pokupe suptilan zvuk vibracija zemlje, možda reagiraju na subterenske plinove koji se ispuštaju prije potresa, ili reagiraju na mijenjanje samog Zemljinog električnog polja. Također, mogu unaprijed osjetiti što će se sljedeće desiti što je iza sadašnjeg znanstvenog razumijevanja.

Također, životinje ne mogu samo predvidjeti potrese već i ostale prirodne katastrofe, kao uragane, odrone snijega, i slično.

Post je objavljen 18.10.2005. u 14:27 sati.