Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 69.

Kod rješavanja ovoga problema ćemo se služiti stečenim znanjima iz prethodnih rješavanja problema. I ovaj ćemo problem rješavati u dva dijela.
Krenuti ćemo prijetnjama koje smo vidjeli u prošlom problemu, samo što ovdje nije postava razvijena na lijevoj strani kao u prošlom. Do vidljivog stanja kao u prošlom problemu crni dolazi uslovljujući razvoj prijetnjama. Pogledajmo.
Crni kreće s 1. B2. osnovna prijetnja je veza prema gore nastavcima poput B3 ili C3. Poveže li se crni na taj način, bijeli više nebi mogao raditi dva oka na ostatku prostora na desno od toga razvoja.
Bijeli se brani od te namjere igrom 2. B3. Nebi vrijedilo da je odigrao na C3, jer bi tada crni imao nastavak B3.
Sada crni odigrava 3. C3. Došli smo do postave slične onoj u prošlom problemu što se tiče namjera u lijevom dijelu ove postave. Odigra li sada bijeli na C4 crni može na C2, ali ima i vezu s A3 prema gore. Bijelom ostaje jedini nastavak s 4. C2.
Odigra li sada crni obranu napadnutoga kamena stavljanjem na C4, bijeli će vrlo efikasno odigrati na A2 uz prijetnju daljnjeg B1 stvoriti život. To crni sprijećava igrom na taj isti B1. Ovo bi dovelo do poentiranja bijeloga igrom na D2. Ovdje bi nastala neobranjiva namjera bijeloga za dva oka kada bi odigrao još na C1. Da sačuva onemogućenje kutnoga oka, crni bi tako nakon crnoga produženja na B1 trebao odigrati na A4. Tako bi sigurno imao dva bijela na B3 i B4, ali bijeli bi sve to riješio prijetnjom na C1 uz prijetnju zarobljavanja dva crna na B1 i B2. Da ih obrani, crni zarobjava dva bijela igrom na A3. Nakon toga bijeli radi život s dva oka igrom na E1. To znači da crni ne smije igrati nakon C2 na C4.
Za crnoga je sada ispravno odigrati upravo na ono mjesto gdje bi bijeli iamo najjači nastavak, a to je 5. A2. Ovime je crni stvorio nekoliko prijetnji. Tu je veza prema van s mogućim nastavkom na A4. Njegova dvojka na A2 i B2 ima tri slobode koliko ima i bijela dvojka na B3 i B4, pa se ovdje može pokrenuti zarobljavanje bijelie dvojke, ali uz prethodni potez crnoga na C4. Nije na odmet uzimati u ubzir da bijeli ne može izvoditi napad putem B1, A1, jer bi ga crni zarobio igrom na C1.
Bijkeli sada počinje ostvarivati elemente za pokušaj stvaranja očiju na desno od ovoga razvoja i igra 6. C1. Ovu vrlo vidljivu namjeru pravljenja očiju crni sprijećava igrom 7. E1. Ovom prijetnjom je bijeli riješio mogućnost prilaza crnoj dvojki putem B1, pa A1. Baš zbog toga sada kreće s 8. B1. Sada crna dvojka ima dvije slobode i mogućnost je bijeloga napada s leđa na A1. Dva crna su pred padom. Izgleda kao da je bijeli riješio problem na svoje zadovoljstvo. To je, međutim, privid.
Crni sada igra na 9. C4. Namjera je prijetiti zarobljavanjem dva bijela na B3 i B4. Na taj način prisilajava bijeloga da mu zarobi dva na A2 i B2. Ono što je crni oim potezom na C4 postigao je odcjepljenje pet bijelih kamneova na desnoj strani od ovih bijelih uz lijevu stranicu. To je osnova za napad na tu petorku. Bijeli sada mora kenuti na dva crna i to s 10. A1. Dva crna su tu ionako kao mamac za akciju crnoga na desnoj stranici, a važno je da nakon uzimanja dva crna kamenčića, bijeli nema dva oka na lijevoj strani.
Krunski potez crnoga je 11. D2!!! Ne zbog napada na četiri bijela i prisiljavanje da bijeli zarobi dva crna s 12. A3, već zbog razvoja u kojem taj potez djeluje. Trebalo je sve to pripremiti. Upravo nužda zarobljavanja crnih kamenčića daje crnome mogućnost da na desnoj strani odigra dva poteza za redom. Tako nakon D2 crni stavlja tu i 13. G1. Pogledajte dobro što tu bijeli sada može. Ništa! Stavi li na F1, crni bi mu zarobio šest kamenčića igrom na E2. Ostaje mu da još pokuša odigrati na 14. D1. Oni koji znaju osnovne tehnike vide odmah da je povratni udarac nakon što crni odigra još na 15. F1. Što je to povratni udarac? Pa ako bijeli odigra na E2 i zarobi jedan crni kamenčić, crni odigra na D2 i zarobi šest bijelih.

Bijaše zanimljivo. Ovdje je lijepo vidljiv plan i njegovo ostvarenje. Vrlo su značajne prijetnje kojima crni izvodi put do konačnoga cilja. Odustane li bijeli ranije od takovog razvoja slijedilo bi još kraće realiziranje crnih namjera. Na ovaj način se nekako išlo na oštrici sjećiva, ali ispravnom igrom do jedinoga cilja ......
Slijedeći petak smo već na 70. problemu. Ide to!
Pozdrav bl. Muradenu


Post je objavljen 17.10.2005. u 11:45 sati.