Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uvelikomstilu

Marketing

Evo odgovora na moje pitanje...

Dobro vece zelim!
Bas malo promatral kroz svoj prozor mejsec! osim sto su mi misli zalutale daleko i jos malo dolje od toga izmedu ostalog zapital sam se kakve su to zapravo mrlje na Mjesecu i dal je on savrsejnog oblika kao sto ga to mi vidimo golim oko sa povsne Zemlje????? pa sam odlucio uliti malo vode u kompic i prosurfati!!

Zašto Mjesec ima mrlje?

Izuzmemo li povremena pojavljivanja izrazito velikih Sunčevih pjega, Mjesec je jedino nebesko tijelo čije se površinske karakteristike mogu vidjeti golim okom. Promarajući Mjesec, rani su astronomiprimijetili da su ove površinske stalne i nepromjenjive - odnosno da se uvijek vide jedne te iste. Tako je vrlo brzo postalo jasno da Mjesec Zemlji okreće samo jednu stranu. Kasnije je utvrđeno da to nije u potpunosti točno, te da postoje mali odmaci, odnosno nagibi Mjeseca, ali se dugo vjerovalo da je riječ o stalno istoj slici.
O Mjesecu su u svojim djelima pisali grčki filozofi Aristotel i Plutarh, koji su vjerovali da je ovo nebesko tijelo nastanjeno. U njihovo je vrijeme posebno zanimljivo pitanje bilo zašto Mjesec ima "mrlje". Srednjovjekovni sljedbenici Aristotela, najprije u arapskom svijetu, a potom i u zapadnoj Europi, pokušali su objasniti pojave na površini Mjeseca nesavršenošću atmosfere. Jedno se vrijeme čak vjerovalo da je Mjesec samo zrcalo koje oslikava Zemlju, no ovo vjerovanje brzo napušteno. Objašnjenje koje se ustalilo, tvrdilo je da postoje manje nesavršenosti u gustoći reljefa na Mjesecu, koji je inače savršeno tijelo.

Post je objavljen 16.10.2005. u 20:46 sati.