Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekologijaa

Marketing

Objavljen rat freonu i halonu!


Slijedećeg će ljeta klima uređaji iz mnogih prostorija biti zamijenjeni već zaboravljenim ventilatorima. Naime, Vlada RH na sjednici, u petak, 30. rujna, usvojila je Uredbu o tvarima koje onečišćuju ozonski sloj.

To znači da će od 1. siječnja 2010. u Hrvatskoj biti potpuno zabranjena uporaba tvari koje oštećuju ozonski sloj, objasnila je ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić. Iz MZOPU poručuju da je Hrvatska već opremila centre u Splitu, Rijeci Zagrebu, u kojima će se prikupljati i obnavljati tvari poput freona, halona i sl... Jedan će se otvoriti i u Osijeku.

Od početka 2006.godine svi će uvoznici spomenutih tvari morati plaćati naknadu od tri kune po kilogramu štetnih tvari, i to na ime troškova njihova zbrinjavanja i uništavanja, a o novcu dobivenom iz naknada brinut će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osim toga, U Registar će se morati obavezno upisivati svi koji trguju, servisiraju i održavaju rashladne i klimatizacijske uređaje

U cilju informiranja javnosti na web stranici Ministarstva objavljenja je Uredba kao i ostale informacije povezane s najnovijom odlukom.

Temu možete komentirati i na ovom linku.

Post je objavljen 12.10.2005. u 13:02 sati.