Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogtemazo

Marketing

Fotografiranje for dummies (part 1)


Pravilo trećina u fotografiji
Digitalni fotoaparati su danas postali bezobrazno pristupačni. Cijene digitalnih idiota su pale na minimum, a već sad je teško kupiti mobitel koji na sebi nema makar najjadniji snimač slike, ili kako se neki usude nazvati ga – foto aparat.

I tako svi škljocaju sto na sat, a većina novopečenih korisnika nema blage veze o osnovama fotografiranja. Da se razumijemo, nisam ja profesionalni fotograf ali sam se četiri godine intenzivno bavio fotografijom amaterski, i nisam mogao vjerovati koliko malo znanja je ustvari potrebno da se vaše fotke koje su bile totalno sranje pretvore u zadovoljavajuće, pa čak i dobre kvalitete. U ovom tekstu neću ulaziti u detalje i stručnu terminologiju pošto je tekst namijenjen totalnim laicima koji samo turistički škljocaju bez previše opterećenja.

Pravilo broj 1: Kompozicija fotografije
Iliti jednostavnije, kako posložiti ono što slikam unutar okvira fotke, a da to ima veze s mozgom. Većina laika radi sistemom “point and shoot“. Znači ako laik vidi pticu, nacilja križić u fotoaparatu točno na pticu, i okine. Ako slika prijatelja, nacilja križić u glavu i okine. Ako slika jahticu na moru, nacilja križićem u jahticu i okine. Jeej! Supač bude slikica!
E bude kurac supač, a ne slikica.
Za ocijeniti dobru kompoziciju slike važno je znati nekoliko pravila, ali je potrebno imati i malo mašte, te naravno - talenta. Ako slikate čitavu figuru osobe, križićem nanišanite pupak, a glava neka bude uz gornji rub slike. Laici imaju tendenciju naciljati glavu koja onda ostaje u sredini slike, noge dolaze na donji rub, a iznad glave ostaje neželjeni prazan prostor. Ovo je recimo bio najbanalniji primjer, ali je još uvijek nevjerojatno koliko ljudi radi tu standardnu grešku.

U kompoziciji fotografije postoji jedan odličan trik, takozvano pravilo trećina. Zamišljenim linijama podijelite fotografiju na tri jednaka dijela vodoravno, i isto tako okomito. Pokušajte objekte koje slikate smještati na te linije ili na mjesta gdje se linije presijecaju, odnosno unutar dobivenih polja.
Primjeri:
Slikate more i horizont. Razinu mora postavite na zamišljenu liniju koja dijeli donju trećinu fotografije.
Slikate jedrilicu na moru. Ako je jedrilica usmjerena desno smjestite je na križanje vodoravne donje i okomite lijeve linije. Ukoliko jedrilica jedri u suprotnom smjeru, zamijenite joj mjesto na slici tako više prostora uvijek ostaje ispred nje.
Slikate li galeba u letu pokušajte ga uhvatiti na presjecima gornje linije, opet ovisno o smjeru kretanja.
Ovakvo slikanje daje prirodnost i ogromnu dinamiku fotografiji, te vaše slike više nikada neće biti monotone i dosadne.

I to bi bilo za sad to. Ako pokažete interes, u idućem postu napisati ću vam osnove fotografiranja po danu i po noći te pravilno korištenje blica. Isto tako bih se želio dotaknuti i fokusiranja. To bi onda bili osnovni uvjeti za izradu normalne fotke.

U slučaju da ne pokažete interes, onda se vraćam starim dobrim sisama i guzicama kao nepresušnom izvoru inspiracije:)



Post je objavljen 10.10.2005. u 14:15 sati.