Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 68.

U rješenju ovoga problema imamo dvije osnovne etape. Značajno je što svaku od njih možemo raditi neovisno jednu od druge i to pravim redoslijedom.
Krećemo namjerom hvatanja tri bijela kamena na lijevoj strani zadatka na B i C vertikali. Padnu li nema mogućnosti za dva oko desno od toga. To je razlog što bijeli nastoji održati trojku u namjeri da ostvari dva oka na desno od toga. Ostanak te trojke je ipak bolji za takove oči, nego njihov nestanak. Crni tu namjeru vodi uz 1. B2 (kao što Edgar reče). Ako bijeli ne reagira crni bi stavio još i C2 i bijela trojka se nebi mogla spasiti. Da se to ne desi, bijeli uzima ostavljeni crni kamenčić igrom 2. C2.
Na prvi pogled crni kamenčić na B2 je sada napušten u nadzoru bijelih. To je samo prvi pogled jer sa 3. A3 crni ima spoj. Bijeli ne može odrezati vezu igrom na A4, jer bi crni tada uzeo njegova četiri kamenčića igrom na C3. Na taj način je povezan i crni na B2 s vanjskim štitom.
Bijeli je na potezu i ostaje mu pokušaj one druge prividne mogućnosti pravljenja dva oka na desno od dosadašnjeg događanja u rješavanju. Vidimo da C3 nije oko, jer nakon crnoga na A4, bijeli mora spojiti na C3, da mu crni ne zarobi četiri kamena. Sada bijeli kreće s 4. G2. Namjera mu je na prostoru od D2 do F2 raditi oči.
Crni sada igra 5. G1. To je potez zgušnjavanja bijeloga na manji prostor uz namjeru širenja i anuliranja tog bijelog nadzora.
Bijelom nebi vrijedilo igrati na H1, jer bi na to crni odigrao na H2. Tu nebi nastalo oko i sve bi završilo kao i u slijedu koji je predstavljen rješenjem problema.
Bijeli igra 6. F1 i nastoji očuvati površinu u nadi pravljenja očiju, ali brzo dolazi konačno rješenje. Crni odigra 7. E2. To je sredina preostalog prostora bijeloga i na taj način je onemogućeno dijeljenja na dva oka. To je kraj. Svi bijeli kamenovi će u zarobljeništvo, pa makar i na samom kraju kod prebrojavanja.
Prošlo je animiranje učenika trećih razreda u Velikoj Gorici, pokrenuti su radovi svih pet školskih go-sekcija u Velikoj Gorici. Krenuo sam na posao, pa će se nalaziti tu i tamo vremena za materijale na blogu i neće biti većih zaostataka. Sada mi još ostaje nova rating-lista EGF koja je izašla, i izvještaj Jadranske dopisne go lige.
Sve Vas pozdravlja Vaš bl. Muradenu


Post je objavljen 10.10.2005. u 12:44 sati.