Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

3. Jesenski otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 08. 10. 2005.

Bio je ovo praznički turnir. Poznato je već da mi redovno igramo naše vikend-turnire. Igrali smo na Božić, pa na Novu godinu, a sada i na Dan neovisnosti.
Vjerojatno je ovo prazničko ozračje pridonijelo nešto manjem broju natjecatelja, ali nas se okupilo deset koji smo i inače češće na natjecanjima. Bila je tu i već standardna trojka mladih fightera: Meštar, Matej i Robi.
Odigrali smo pet kola po švicarskom sistemu. Vrijeme za razmišljanje 30 minuta po igraču i byoyomi od 15 sekundi za potez. Komi u ravnopravnim partijama je bio 6,5 poena. Partije su bile handicap po razlici u kategoriji umanjenoj za 2. Igralo se u 'Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90.
Idemo uobičajenim redom, pa pogledajmo konačni redoslijed.

1. Matej Zakanj 9. kyu (Velika Gorica) 4 boda i sos 15(68)
2. Stjepan Meštrović 7. kyu (Velika Gorica) 4 boda i sos 15(67)
3. Mladen Smud 2. dan (Velika Gorica) 4 boda i sos 14
4. Tajana Tumpa 8. kyu (Velika Gorica) 3 boda i sos 13
5. Robert Jovičić 14. kyu (Zagreb) 3 boda i sos 10
6. Marko Ugarčina 12. kyu (Velika Gorica) 2 boda i sos 15
7. Nikola Primetica 23. kyu (Zagreb) 2 boda i sos 11
8. Antonio Pavlović 20. kyu (Velika Gorica) 2 boda i sos 10
9. Matej Perković 20. kyu (Velika Gorica) 1 bod i sos 11
10. Lovro Blagaić 25. kyu (Velika Gorica) bez bodova i sos 11
Nove kategorije: 22. kyu: Nikola Primetica
Četvorka po kategorijama najjčih u prvom kolu kreće pobjedama dajući prednosti. Matej je nadjačao Marka sa 47,5 poena, Meštar uvjerljivo Antonia, Tajana tijesno za 4,5 poena Robija, a Mladen za preko 100 poena Nikolu. Jedini sudar dvojice s kyuevima ispod 19, Lovre i Mateja Perkovića, dobio je Matej za 55,5 poena razlike.
U drugom kolu već su na redu sudari jačih po kategorijama. Meštar pobjeđuje Tajanu za solidnih 55,5 poena. U vodstvu mu se pridružuje Matej, koji je u čvrstoj igri onemogućio Mladenova iznenađenja. Nekako je Mladenu prevelika prednost od osam kamenčića što je daje Mateju. Osnova za to je kyu, a ispod 10. kyu se kategorije ovdje ravnaju prema ratingu EGF. Još nismo ravnali kategorije po ratingu za ovaj mjesec. Možda je Matej i napredovao, ali sada je još tako kako je. Robi je pokazao Mateju Perkoviću da je solidan. Oni su se prvi puta vidjeli tek na ovom turniru, jer Matej je imao pauzu od nešto preko godinu dana, a tada još Robi nije bio među nekim poznatijim igračima. Igrao je početničke igre po zagrebačkim knjižnicama za mlade. Kod prijave rezultata na pitanje: 'Kako je prošlo?', Robi kratko opisuje: 'Razvalio sam ga.'. Antonio zamalo da nije pobjedio Marka Ugarčinu. Bilo je samo 4,5 poena za Marka. Nikola i Lovro su crtali prostore po ploči. Uspješniji u tome je bio Nikola. Nacrtao je površine za 72 sjecišta veće i pobjedio.
Stiže i središnje treće kolo ovoga natjecanja. Stuže i redovni derbi Meštra i Mateja. Partija se bliži kraju. Pogled na postavu odaje veliku borbu. Ima popadalih grupa na obje strane. Sakupilo nas se podosta oko njihovog stola što je izgleda dekoncentriralo Mateja koji radi pogrešku i zaboravlja na vitalan ko. Meštar ga osvaja, spašava poveću grupu i sili Mateja na seku uz sente. Bio je to odmah potom i kraj Matejevom predajom. Sada Meštar ostaje sam na vodstvu. Mateju u pratnji vodećem na bod zaostatka se priključuju: Taja uvjerljivom pobjedom protiv Lovre, Marko pobjedom protiv Nikole za 34,5 poena i Mladen pobjedom za puno poena protiv Mateja Perkovića, kao i Robi predajom protiv Antonia. Dakle u pratnji je četvorka.
Pretposlijednje je kolo. Na vrhu ostaje bez bitnih promjena. Meštar sigurno smiruje Marka za 81,5 poena i sam ostaje na vrhu. Preostala četiri pratitelja igraju između sebe, pa se tako njihov broj u pratnji na bod zaostatka za vodećim smanjuje za dva. Matej je protiv Tajane bio siguran i pobjedio ju je za 54,5 poena. Njemu ravnopravne partije protiv osmih, pa i sedmih kyueva nisu neki problem. Napreduje Matej. Drugi u pratnji ostaje Mladen, koji sa devet prednosnih kamenova pobjedio Robija za 44,5 poena. U dva susreta na začelju Nikola je pobjedio Mateja Perkovića, a Antonio Lovru. Nikola je ostvario vrijednu pobjedu. Bila je to tijesna borba koja je završila za ne velikih 6,5 poena.
Na redu su nposlijednje borbe. Meštru kao poslijednja prepreka se ispriječio Mladen, ali tu je šest prednosnih kamenova u korist Meštra. Brzo dolazi do žešćih sudara grupa. Uz dobar proračun Mladen zarobljava Jednu veću Meštrovu grupu. Slijedu sudar u centru ploče i Meštrov Manevar u kojem hvata jednu Mladenovu grupa, ali to nije kraj kombinacije jer Mladen odmah uzvrača kontrakombinacijom i odsjeca još veću Meštrovu grupu. Danomično i pomalo uz iznenadne udare. Na kraju Mladen završava partiju pobjedom za 36,5 poena razlike. Meštar više nije sam u vodstvu, jer Mladen ga je tako sustigao po bodovima. Nije časio niti Matej Zakanj. Imao je nešto lakši zadatak protiv Nikole, mada uz devet prednosnih kamenčića. Bilo je brzo i uvjerljivo. Nikola se predao. Otišao je Matej kući ne dočekavši rezultat partije, koja je odlučivala o njegovom današnjem plasmanu, između Meštra i Mladena. Tako Meštar, Mladen i Matej drže konačni vrh turnirske tablice. Slijedi izračun sos-bodova kao drugi kriterij. Mladenu ostaje treće mjesto jer je tui za sos-bod kraći od ostale dvojice. Odluku o pobjedniku donosi treći kriterij, a to je zbroj bodova protivnički protivnika. Ovjdje je Matej za samo jedan takav bod bolji od Meštra i osvaja turnir. Matej je imao 68, a Meštar 67. Tajana za samo 4,5 poena pobjeđuje Marka uz samo 0,5 komi. Zamalo bi iznenađenje. Ipak hvata četvrto mjesto bod iza vodećih. Njoj se po bodovima priključuje Robi pobjedom protiv Lovre i tako osvaja peto mjesto. Antonio je pobjedio Mateja Perkovića kojemu treba još par turnira da se uhoda.
I bio je tako još jedan u nizu velikogoričkih vikend-turnira u gou. Slijedeći vikend se u Velikoj Gorici igra završnica prvenstva Hrvatske po kategorijam i to u seniorskoj konkurenciji gdje naslov brani Zoran Mutabžija, u konkurenciji žena naslov brani Tajana Tumpa, u konkurenciji mladih do 18 godina straosti naslov brani Andrej Knapić i u konkurenciji mladih do 12 godina starosti naslov brani Matej Zakanj. Igrati će se ovdje u Centru, a krećemo u 9:00.
Izvjestio bl. Muradenu


Post je objavljen 08.10.2005. u 22:52 sati.