Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

SDA traži upisivanje naziva Bošnjak u rodne listove

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Livna zatražio je od načelnika općine Luke Čelana da se u izvodima iz matične knjige rođenih u rubrici nacionalnost upisuje riječ Bošnjak,umjesto oznake postotka ili ostavljanje te rubrike praznom, javio je dopisnik agencije NINA.
U SDA smatraju da je naziv Bošnjak nacionalna odrednica bošnjačkog naroda, te da se njegovim izostavljanjem krše osnovna ljudska prava pripadnika tog naroda u livanjskoj općini.
Predsjednik Općinskog odbora SDA Semir Ortaš kazao je da vijećnici te stranke traže da se Bošnjacima odmah omogući upisivanje riječi Bošnjak u rubrici predviđenoj za nacionalnost u izvodima iz matične knjige rođenih koje izdaje matični ured u Livnu, ili, ako to nije moguće, da nadležna općinska služba izda pravnu pouku u pisanoj formi kako bi se o tom pitanju izjasnilo Općinsko vijeće ili pokrenula inicijativa prema višim razinama vlasti. Ortaš je podsjetio da je naziv Bošnjak kao odrednica nacionalne pripadnosti bošnjačkog naroda u BiH važeća ustavna kategorija, dok je naziv musliman odrednica vjerske pripadnosti tog naroda. On je naglasio da se u izvodima iz matične knjige rođenih koje Bošnjacima u Livnu izdaje matični ured njihova nacionalna pripadnost ne smije dovoditi u pitanje.
(NINA) nv


Post je objavljen 07.10.2005. u 19:27 sati.