Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Svjedoci Ante Markov i Ivo Sanader


(on english on Peratovic Net: Witnesses Markov and Sanader)

Tužbi protiv države za nezakonite obrade kojima sam bio izložen od strane POA-e priložiti ću i imena svjedoka Ante Markova, saborskog zastupnika HSS-a i premijera Ive Sanadera.

Markova ću predložiti zbog ove rečenice:


PREDSJEDNIK ODBORA ZA NACIONALNU SIGURNOST HRVATSKOG SABORA JUČER U ZADRU IZNIO NOVOST O ODBJEGLOM GENERALU

Markov: Hrvatske tajne službe u kontaktu s Antom Gotovinom
(on english on Peratovic Net: In conntact with Gotovina)

S generalom ja nisam u kontaktu, ali mogu potvrditi da su u kontaktu hrvatske obavještajne službe, rekao nam je u kratkom razgovoru nakon pressice Ante Markov.

Siniša KLARICA, Novi list, 28.06.2003.


Naime, Franjo Turek tadašnji ravnatelj POA-e tada je potpisivao operativna izviješća analizirajući moje tekstove o Gotovini, tvrdeći da su netočni i da radim protiv interesa RH. Turek je ta izviješća slao i Antu Markovu, i koji je pored toga što je znao za kontakte Ante Gotovine i hrvatskih tajnih službi, kako je sam izjavio Siniši Klarici, dopuštao Turekovu daljnju obradu nada mnom i optužbe da radim protiv interesa RH. Kad bi još i Turek izjavio da je interes RH bio to što su "naše tajne službe u kontaktu s Gotovinom", priznao bih da sam radio protiv takvog državnog interesa.

Nedavno je javnosti predočeno Turekovo pismo Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, naslovljeno na predsjednika Odbora Ivana Jarnjaka u kom se žali na zaključke koje je Odbor donio u slučaju petoro novinara. Turek tvrdi da je sa svim njegovim radnjama bio upoznat premijer Sanader, koji da je nakon Prezentacije o "neprijateljskoj djelatnosti novinara i bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića", odobrio nalog za primjenu novih mjera tajnog nadzora POA-e nad Ostojićem.

Turek je javno potvrdio da su navodi prenešeni u medijima iz njegova pisma Ivanu Jarnjaku točni.

Stoga sam sve više uvjeren da je premijer Ivo Sanader bio jako dobro upoznat sa Turekovim poslovima na zaštiti Ante Gotovine i optuživanju novinara. Turekove nedavne tvrdnje potvrđuju i izjavu Dušana Miljuša, urednika u Jutarnjem listu, danu Borisu Paveliću za Novi list:

POJAVIO SE I SEDMI NOVINAR KOJEGA JE PROTUOBAVJEŠTAJNA AGENCIJA PRATILA I PRISLUŠKIVALA

HDZ posjedovao materijale POA-e još u prosincu 2003?
(on english on Peratovic Net: HDZ had materials of POA)

»Imamo snimku tvojih razgovora s ravnateljem policije Rankom Ostojićem«, priprijetio je Dušanu Miljušu, novinaru »Večernjeg lista« u prosincu 2003. glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček

ZAGREB – »Imamo snimku tvojih razgovora s ravnateljem policije Rankom Ostojićem, a ti pozdravi Zinku Bardić i novinarku Jutarnjeg lista Ivanku Tomu, jer svi ste vi dio iste grupe« – to je u prosincu 2003., u razdoblju između izbora i preuzimanja vlasti, novinaru Večernjeg lista Dušanu Miljušu kazao ondašnji glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček, koji danas radi i kao glasnogovornik Vlade Ive Sanadera.
Izjavio je to jučer našem listu sam Dušan Miljuš, objašnjavajući o čemu je točno bila riječ: »Bilo je to u prosincu 2003., nedugo poslije izbora na kojima je pobijedio HDZ. U kuloarima se spominjalo da je Branko Vukelić kandidat za ministra policije, pa su mediji istraživali njegovu biografiju. I ja sam želio provjeriti neke podatke, pa sam nazvao glasnogovornika HDZ-a Ratka Mačeka. Kad sam mu postavio pitanje, uzvratio je oštro, zaprijetivši mi navodnom snimkom moga razgovora s ravnateljem policije Rankom Ostojićem. Još je dodao da pozdravim tadašnju glasnogovornicu policije Zinku Bardić i novinarku Jutarnjeg lista Ivanku Tomu, jer da smo svi mi dio nekakve iste grupe«, prepričao nam je Miljuš, dugododišnji ugledni novinar-istraživač crne kronike Večernjeg lista i predsjednik Zbora sudskih izvjestitelja Hrvatskoga novinarskog društva...

Boris Pavelić, Novi list, 16.02.2005


Ovo je još i dokaz da je Ivo Sanader s nezakonitim materijalima koje je dobio od Franje Tureka (možda i prije izbora) namjeravao u Miljuševom slučaju, preko svog podređenog glasnogovornika Ratka Mačeka pokušao i ucjenjivati novinare.

Pokušao sam se s Vladom nagoditi jer mi je POA prekršila i još uvijek krši ljudska prava. Nije išlo. U ime Vlade Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je moj prijedlog kao neosnovan. Sada će premijer Ivo Sanader dobiti priliku na sudu objasniti svoju ulogu u kršenju ljudskih prava novinarima od strane POA.


Post je objavljen 09.10.2005. u 13:24 sati.