Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Die Kroatischen Sängerknaben - Laudatio auf Österreich!


Zbor hrvatskih dječaka iz EPH-a: Ivan Zvonimir Čičak, Mladen Pleše i Denis Kuljiš povodom dobivanja datuma pregovora s EU ispisali laude premijeru Ivi Sanaderu, njegovim dičnim suradnicima: Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i ravnatelju POA-e Tomislavu Karamarku te premijerovom kolegi i prijatelju Wolfgangu Schüsselu (u prijevodu Zdjelić, Zdilar, Zdjelarević op. ž.p.).

Vlasnik Nacionala Ivo Pukanić izravno je servilan. Na naslovnicu svog tjednika puknuo je sliku austrijske ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik i veliki naslov: Danke Österreich!

Još 2002. dok je Predsjednik Stjepan Mesić bio u zahlađenim odnosima s Antom Gotovinom, pa čak izjavljivao da se odbjegli general nalazi u Hrvatskoj jer bi ga svagdje drugdje uhiti, Mesiću najdraži tjednik Nacional iz pera Mladena Plešea pisao je da Katolička crkva u Hrvatskoj pomaže u skrivanju Gotovine i da je austrijski veleposlanik u Zagrebu po diplomatskim kuloarima pričao da je vidio odbjeglog generala kako u fratarskom habitu ulazi u kuću generala Janka Bobetka. Austrijsko je veleposlanstvo demantiralo Plešeov napis.


Zemlje Dunavske monarhije


Pred nekoliko mjeseci istaknuo sam na ovom blogu Čičkov kritički napis da se Hrvatska u oslanjanju na dobivanje datuma pregovora previše oslanja na zemlje bivše Austro-Ugarske monarhije:

Ali premijer i rodijaci i dalje vjeruju u moć političke korupcije i pritisak što ga u dogovoru s njim vrše države iz sastava Austro-Ugarske Monarhije (Austrija, Mađarska, Slovačka, Slovenija). Sama činjenica da iz ove grupacije bazdi raspadnuti kadaver Monarhije kod mnogih članica EU budi oprez.

Ivan Zvonimir Čičak u Jutarnjem listu prema 45 lines od 26.03.2005.


Zašto sad Čičak u prvi plan ističe navodne zasluge Mladena Bajića i Tomislava Karamarka za dobivanje datuma pregovora, kad se i sa Sljemena vidi da je za taj dobiveni datum bilo važnije lobiranje rodijaka po K und K monarhiji + Luxembourghu (ORCO grupa - Sunčani Hvar), od stvarnog napretka u rješavanju slučaja Ante Gotovine?

Kuljišev erektilni stil u opisivanju Visokog Splićanina koji je street smart i archiever, neću više ni spominjati.

Svi su u Die Kroatische Sängerknaben prešutjeli da je premijer Ivo Sanader s Carlom del Ponte prilikom njene zadnje posjete postigao deal da će slučaj Gotovina za Hrvatsku uskoro biti stavljenjen ad acta: ili uhićen ili prokazan međunarodnim snagama) te da je to bio uvjet da Glavna Haaška tužiteljica pred EU iznese pozitivno mišljenje o hrvatskoj punoj suradnji s ICTY-em.

Prema krugovima bliskim diplomatima u Zagrebu Sanader je Carli del Ponte iznio navodno dosta uvjerljive podatke da bi Ante Gotovina uživa još uvijek veliku podršku u Hrvatskoj, te da bi neka odlučnija akcija vlasti prije dobivanja datuma pregovora s EU mogla poslužiti protivnicima EU kao povod da izazovu veće nezadovoljstvo i prosvjede koji bi u najblažoj varijanti mogli završiti izazivanjem prijevremenih izbora.

I situacija u SiCG gdje su u jednom trenutku prestale sve aktivnosti da se isporuči Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a Koštunica uhićuje bivšeg ministra pravosuđa Vladana Batića, nagnali su Carlu del Ponte i Britance da popuste Sanaderovom moljakanju.

No, da je Sanader nakon dobivenog datuma odlučio ispuniti barem dio obećanja potvrđuje i današnje ekspresno uhićenje novinara Slobodne Dalmacije Josipa Jovića, koji se jedini od petorice novinara koje je ICTY optužio za ometanje rada suda objavljivanjem tajnih sudskih informacija, nije želio pojaviti na očitovanju o krivnji u Haagu.

Ni Josip Jović ni glavni urednik Hrvatskog lista Ivica Marijačić nisu se tome nadali, barem ne tako brzo.


Hrvatski list danas


Marijačić je u današnjem Hrvatskom listu napao Ivu Sanadera da vrši pritisak na splitske suce da potpišu rješenje o Jovićevu uhićenju, ali se nadao da to ni jedan neće učiniti. Zatim je raspalio po kolumnistu Jutarnjeg lista Ivanu Zvonimiru Čičku da u ime EPH ucjenjuje Jovića da se sam odazove pozivu iz Haaga:

Stoga su počeli otvoreni «savjeti» optuženom Josipu Joviću, a zatim i suptilne «ucjene». U tome prednjači kolumnist EPH Ivan Zvonimir Čičak, koji je Jovićev čin doživio gotovo kao osobnu uvredu, što se i može razumjeti jer se toliko zbližio i slizao s Haškim tužiteljstvom da već odavno egzistira kao glasnogovornik te institucije. No, Čičkovo dodvoravanje Tužiteljstvu daleko je od obične osobne obveze ili simpatije prema tužiteljici i njezinoj instituciji. Riječ je o daleko težem: on funkcionira, po svemu sudeći, i kao operativac Sanaderova Akcijskog plana (zajedno s glasilima EPH-a), vjerojatno, zadužen za prvu točku, toga plana po kojoj je potrebno mijenjati svijest i percepciju hrvatskog naroda o Tužiteljstvu i Haškom sudu. Ni manje ni više, Ivan Zvonimir Čičak je nazvao iz Haaga Josipa Jovića i «savjetovao» mu da postupi po nalogu Haškog suda jer će u protivnim, rekao mu je, provesti šest mjeseci u pritvoru, obrana će mu stajati najmanje 100.000 eura, a 'Slobodna Dalmacija', u kojoj je zaposlen, to mu neće platiti. Odnedavno je 'Slobodna Dalmacija' u vlasništvu EPH-a u kojemu Čičak tako revnosno idealizira tužiteljicu Carlu Del Ponte, pseći joj se ulizujući, pa tu činjenicu Čičak koristi gotovo za ucjenjivačke savjete optuženom Josipu Joviću te ih umata u kvazipravničke interpretacije Statuta MKS-a i hrvatskih zakona.

Ivica Marijačić, Hrvatski list, 06. listopada 2005.


A Josip Jović u intervjuu Ivici Marijačiću danas se posebno okomljuje na Alexa Lupisa i Sašu Miloševića:

Zašto ne reagiraju međunarodne novinarske organizacije na primjeren način u zaštiti hrvatskih progonjenih novinara? Najavljivalo se da će se oglasiti u tom slučaju novinarsko udruženje u New Yorku, na čelu s g. Alexom Lupisom. To se nije dogodilo. Zašto, po tvojim informacijama i tvom mišljenju?

Vjerojatno zato što se takve intervencije blokiraju iz same Hrvatske. I to zbog ideoloških predrasuda. Udruženje koje spominjete najprije je reagiralo zatraživši od Haškoga suda određena objašnjenja, a onda je naglo zamuklo. Otkrio sam i zašto. Stanoviti Saša Milošević koji valjda surađuje s tim udruženje proglasio me Tuđmanovim glasnogovornikom i agresivnim nacionalistom. Sam taj Alex Lupis je rodom iz Dubrovnika. Nad Hrvatima očito i dalje postoje dežurni čuvari koji vitlaju bičem političke ispravnosti, ili korektnosti kako se danas kaže. Općenito i u nas i u svijetu ljudska prava i slobode tretiraju se isključivo u funkciji određenih ideologija i ideoloških pripadnosti.

Josip Jović, novinar i haški optuženik u intervjuu Ivici Marijačiću glavnom uredniku Hrvatskog lista, također haškom optuženiku

Lupis je prema pisanju Washington Timesa stanovitom Jefreyiu T. Kuhneru izjavio slijedeće:

We are concerned about the tribunal's activities in regards to the indictments of these journalists and we are watching it closely," said Alex Lupis, Europe program coordinator for the Committee to Protect Journalists. Based in New York, the CPJ is America's largest organization devoted to monitoring and protecting global press freedom.

"We think the tribunal should focus on indicting and prosecuting war criminals rather than going after journalists," he said. "There is a legitimate need on behalf of the tribunal to protect secret witness testimony but this is not the best way to go about it."

Mr. Lupis stressed the CPJ opposes the ICTY having "broad jurisdiction over journalists." He urged the tribunal not to "overstep its authority. ... Journalists should be allowed to do their work without criminal penalties," Mr. Lupis said.


CPJ je najjača američka udurga za zaštitu novinara i uživa svjetski ugled u svom poslu. Lupis se načelno stavio na stranu Domagoja Margetića, Markice Rebića, Marijana Križića, Stjepana Šešelja, Ivice Marijačića i Josipa Jovića.

Za dalje bavljenje njihovim slučajem, dovoljno mu je bilo da vidi da je isti taj Washington Times koji krugu optuženih novinara daje bezrezervnu pdoršku u siječnju ove godine mene optužio da sam agent MI6-a i da je čudno kako kao takav još radim u Vjesniku, pa da mu bude jasno kakvog su novinarskog profila Jović & co.

Alex Lupis se mogao nadati što Jović & co. misle o njemu samo da je pročitao Domagoja Margetića i Maria Profacu na CRO NEWS:

As "Alex Lupis has confirmed for Vecernji list that in their American headquarters came official report about problems that Croatian journalists facing with", so United Press International and The Washington Times reported about problems that British MI6 agents and informants were facing in Croatia...


Post je objavljen 06.10.2005. u 22:36 sati.