Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 67. (varijanta B.)

Druga varijanta izgleda složenija, ali vodi istom krajnjem rezultatu u kojem bijeli kamenčići ostaju neopstojni. Pogledajmo taj slijed uz razloge igranja poteza.
Prvi potez crnoga je svagdje isti i on ustvari predstavlja rješenje problema. To je 1. D4. Bijeli s 2. C2 nastoji odmah uhvatiti ključne točke za pravljenje očiju. Vidjeli smo u varijanti 'A', da zaustavljanje s D3 nije dobro. Crni na ovakav pristup reagira s 3. A2. Namjera mu je u prijetnji veze s gornjim dijelom vanjskoga štita igrom na A4, a ako se to zaprijeći, išao bi prodor s D3.
Bijeli sada usložnjava razvoj i prijeti kombinacijama u kutu uhvatiti oko ili barem ko-borbu. Igra 4. B2. Na to crni spaja prema gore s 5. A4. Bijeli sada priprema mogućnost pravljenja očiju razvojem na dvije strane i igra 6 A1. Vrlo lukav, ali ne i neobranjiv potez. Crni uzima taj kamen potezom na 7. B1. Sada bijeli pokazuje poantu prethodnog poteza igrajuči na 8. B3. Namjera je igrati na D3 i praviti oči ili uhvatiti oči u kutu.
Crni mora na 9. D3. Tim,e je spriječio oko na C3, a prijeti igrati i dalje na D2. Na ovo bijeli prijeti praviti oči u kutu i igra na 10. A3. Bijeli bi ovdje trebao odigrati još samo na C1, na što crni nebi smio spojiti na A1, jer bi to bilo samouništenje crnoga, što je u gou zabranjeno. Crni sada slijedi zanimljiv put. Spaja na 11. A1 odmah i nudi tri svoja kamena bijelome. Ako bi bijeli uzeo ta tri, crni bi ponovo stavio na A1 i nebi bilo moguće uraditi i drugo oko.
Bijeli sada traži put produljenjem na drugom redu i tako povećaii površinu pod nadzotom na prvom redu čime bi omogućio pravljenje dva oka i igra 12. D2. Crni na ovo odigra još samo 13. F2 i bijeli ne može nego na kraju zarobiti tri crna u kutu i tada crni ponovo stavlja na A1.

U kutu često ima posebno zanimljivih mogućnosti u kojima se mogu praviti oči ili oblici koji ih onemogućuju. Oblik ploče je tu drugačiji od njenoga puno većeg dijela.
Idemo sada na treću varijantu.
bl. Muradenu


Post je objavljen 05.10.2005. u 14:04 sati.