Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Kako nas uništavaju Svjetska banka i MMF?

Svima nam treba biti jasno da proces globalizacije zadnjih desetljeća uništava siromašne zemlje koje plaćaju najveću cijenu. Ključnu ulogu i glavne konce u toj raboti vuku Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Dajem vam ovoga puta samo jedan link i nećete vjerovati, linkam opet na Večernji list. Iako novinare malo-malo krive za ovo-ono, evo svijetlog primjera zašto je to časno zanimanje. Svjestan sam da u svakom žitu ima kukolja, no na ovom blogu napravljena je jasna distinkcija između dobrih i loših pojavnosti. Globalizacija je loša, a ovaj tekst Gorana Rosića objavljen u Večernjaku usred turističke špice potvrđuje da i urednici-moćnici nad informacijom popuštaju u sezoni kiselih krastavaca te ipak odobre tiskanje i ovakvih tekstova. Ili su na godišnjem, pa kroz filtar nekog drugorazrednog zamjenika prođe i to. No, 'who cares', bitno je da je istina među nama, samo je treba pronaći u gomili beskorisnih, manipultorskih laži.

Ako vas nisam zainteresirao da kliknete na gornji link (tekst), copy/paste metodom uokvirujem dva odlomka iz gore spomenutog uratka.

Drogiranje ovisnika
Nobelovac Edward Prescot tvrdi da je danas jedina zadaća Svjetske banke i MMF-a odobravanje sve većeg zaduživanja zemalja u krizi, što uspoređuje s davanjem droge osobi koja je ovisna o kokainu. Drugim riječima, MMF i Svjetska banka stvaraju novovjeko dužničko ropstvo.
Tako Stiglitz tvrdi kako MMF i Svjetska banka u gotovo svim zemljama primjenjuju istovjetan način djelovanja. Kada se okome na neku zemlju, prvi je korak podmićivanje političara koji inozemnim tvrtkama prepuštaju telekomunikacije, nacionalne naftne kompanije, energetske uređaje, gospodarenje vodom i ostalu vitalnu infrastrukturu. To se odredi tajnim ugovorima. Naime, svaka država za suradnju s MMF-om i Svjetskom bankom mora potpisati 111 točaka obveza.

Moskva i Peking trn u oku
Isisavanje novca iz SAD-a za Stiglitza je dokaz kako u svijetu danas ima sve manje žrtava, pa se krupni kapital okreće prema bogatima jer je sve što se moglo osiromašiti već siromašno. To je shvatio ruski predsjednik Putin koji je ove godine isplatio sve dugove MMF-u i Pariškom klubu i tako vratio samostalnost u odlučivanju o daljnjem gospodarskom razvitku Ruske Federacije. Ni Kina, najbrže rastuće svjetsko gospodarstvo, ne želi imati posla s MMF-om i Svjetskom bankom. Zbog toga su službena Moskva i Peking trn u oku krupnog nadnacionalnog kapitala jer sve više ugrožavaju njegove pozicije svojim inozemnim ulaganjima.


After reading questionnare
Što sad mislite o našem ministru financija (i takvoj politici uopće) koji je nedavno lizao dupeta i široke razvaljene šupke svjetskim bankarima kako bi nam dali novi kredit za školstvo, infrastrukturu i sudske knjige ne bi li sutra lakše i po debelo podcijenjenim vrijednostima ti isti svjetski lopovi i ubojice dobili sve što vrijedi u Hrvatskoj?
Vodu, more, otoke, zemlju, i nas kao robove.

Post je objavljen 03.10.2005. u 23:02 sati.