Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/historia

Marketing

Kralj Artur pokopan u Stobreču?

Jedan od kandidata za povijesnog kralja Artura je nepoznati rimski vojnik i plemić imenom Lucius Artorius Castus, odnedavno i junak u još jednom groznom uprizorenju poznate engleske legende.

Teorija je dobijala to više na snazi što se više saznavalo o vremenu u kom je živio. Najvažniji dokazi o njegovom životu je opširna biografija na sarkofagu nađenom u zidu pokraj Stobreča (Epetium) i jedna spomen-ploča pronađena kraj kapelice sv. Martina u Podstrani. Rekonstrukcija natpisa glasi:

Dušama umrlih: Lucius Artorius Castus, centurion III legije Gallica, isto tako centurion VI legije Ferrata, centurion II legije Adiutrix, centurion V legije Macedonica, primus pilus iste (Macedonica), praepositus classis Misenatium (flote u napuljskom zaljevu), prefekt VI legije Victrix, vojvoda britanskih kohorta konjaništva protiv Armoričana, prokurator centenarius provincije Liburnija, s ovlasti da idaje smrtne presude. U svom životu, ovo učinivši, leži ovdje.


Stručnjaci procjenjuju da komadi sarkofaga nisu stariji od 200. godine, što znači da je Lucius Artorius Castus umro prije.

Poznata je vojna akcija koju je vodio vojvoda protiv Armoričana 185. godine, koju je Herodian dokumentirao. Vojvoda nije imenovan, ali sudeći po natpisu, to je morao biti Lucius Artorius Castus. Poznavajući točan datum armoričanskog pohoda i činjenicu da su Artorii bili plemićka obitelj, vrlo je lako rekonstruirati život ove osobe.

Više na linku: link

Post je objavljen 03.10.2005. u 14:16 sati.