Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trinajst

Marketing

Pivica

Neki ljudi vole žestoka pića i uživaju u njima, neki ispijaju vina i to smatraju najvećim užitkom, a ja obožavam popiti dobro pivo.
Neki ljudi smatraju da čaša piva ne nudi puno više od gašenja žeđi i osjećaja opojnosti.
Ali pivo je puno više od rashlađenog pića za vrući dan.I nikad ne valja žuriti s dobrim pivom!Očekivanje je dio užitka, pa nakon natakanja u čašu na način da na vrhu bude malo pjene.Zatim malo ispijajte očima i nemojte se brinuti ako se pivo ne pjeni ili je mutno.na primjer pšenična piva iz Njemačke su uvijek mutna.Nakon toga možete uživati u aromi, jer svako pivo ima na svoj način vrlo zanimljiv miris.
Kad počnete piti , pustite da pivo teče preko vašeg jezika, tako da možete osjetiti razne okuse koje sadrži u sebi.Ako je pivo dobro trebalo bi se dugo zadržati na nepcu i okus se ne bi trebao ugušiti u grlu.

Dosta sam putovao i imao sam prilike isprobati dosta vrsta piva i osobno smatram da se možda i najbolja i najukusnija piva ne može kupiti u trgovini, nego je najbolje otići u kakvu pivnicu i tamo se guštati.
Takvo je barem moje iskustvo.

Mnogi misle da su Srednji istok i Egipat prapostojbina piva.Prvi pismeni zapisi o receptu o izradi piva potječu od prije više od 5000 godina od drevnih Sumerana.Pošto su oni izumili pismo, na njihovim glinenim pločicama se može pronaći i recepte za pripremu oko 20 vrsta piva.
Međutim zanimljivo je da su u isto doba svoje napitke koji dosta sliče pivu, izrađivali i drevni Kinezi( od prosa i riže ), stari sjeverno i južnoamerikanci ( žito, kukuruz, neke trave ).
Zanimljiv je način izrade bio u Južnoj Americi, gdje se žito ili kukuruz žvakao, pa pljuvao u posudu i puštao da fermentira.I danas se neka južnoamerčka piva tako proizvode, pa tko voli neka izvoli.
U svakom slučaju svi su oni imali neko svoje opojno piće, ali ipak se smatra da je piva u današnjem obliku potekla iz Egipta.

U svakom slučaju dosta je povijesnih pravaca u nastajanju piva i u principu svaka vrsta pive ima svoju priču za ispričati.

Na kraju krajeva razni narodi na različit način i ispijaju pivo, tako da recimo u Engleskoj možete popiti i mlako pivo u kakvom Pub-u.Nama odvratno, ali oni uživaju.

Stil piva označava zapravo načine izrade ili tipovima piva koji se mogu svrstati u skupine po sličnim karakteristikama( boja , okus, miris ) i metodama proizvodnje.
Ima puno stilova piva, a ja ću ukratko opisati one sa kojima sam se sretao.
Stil piva se vrlo često nalazi u nazivu( Pilsner Urquell, Freeminer Bitter, Sparkling Ale )


Opatička – su jaka voćna svijetla piva koja se proizvode u Belgiji( recimo Leffe )

Svijetla piva ( engl. Ale )- dvosmisleni naziv za svako pivo koje je fermentiralo na površini .To je jedan od dva glavna ogranka obitelji piva, drugi je Lager.

Alt – predstavljaju "stara" ili "tradicionalna" piva

Bitter – Osobiti stil točenog svijetlog piva u Engleskoj i Walesu, koji se uglavnom
poslužuje u pubovima.Uglavnom 3-5% alkohola, tradicionalno crvenkaste boje.

Bock – Jako sladno, zagrijavajuće njemačko pivo s oko 6,5% alkohola koje se obično radilo za hladnije dane.

Doppelbock – eksta jaki Bock, nije dupli po snazi.Obično ima oko 7,5% alkohola

Dunkel – lageri u Njemačkoj su tradicionalno tamni, a Dunkel stil se povezuje sa Muenchenom, pa se zovu još i Muenchner.

Crno pivo – po boji i specifičnom okusu po gorkoj čokoladi

Export – ovaj termin se nekad upotrebljavao kako bi se naglasila bolja kvaliteta piva, za prodaju u inozemstvu

Hell – oznaka za lagano, sladno , zlatno pivo

Lager – od njemačkog "skladištiti".U Britaniji se odnosi na zlatno,fermentirano na dnu pivo, ali u drugim krajevima nema značenja, osim kao riječ za pivo.
Pilsner – zlatni ,hmeljasti aromatični lager iz češkog grada Plzena( njem. Pilsen ) . Originalni Pilsner Urquell se tamo još uvijem radi, a ima tisuće imitacija po svijetu, nekih odličnih, a nekih slabih.

Trappist – ime koje se odnosi samo na piva koja se rade u 5 samostana u Belgiji i jednom u Nizozemskoj

Urquell - termin se koristi da se pokaže da je pivo prvo i originalno po stilu kao npr Pilsner Urquell.

Weisse ili Weizen – oznaka za pšenično pivo

A sada bi krenuo na piva za koja znam da sam i u životu probao.
Još jedanput bi napomenuo, ako se nađete u nekoj zemlji a volite popiti pivicu, odite u pivnicu i tamo, na izvoru, probajte neko pivo.Pravi znalci imaju izreku da kvaliteta piva opada sa povećanjem udaljenosti od originalnog mjesta izrade.Tuborg sigurno nije isti u Danskoj i ovaj točen na našim prostorima.

Krenimo:

Hrvatska

Probao sam sva naša piva i moram priznati da mi je nekad Karlovačko bilo najbolje , ali danas mi je bez konkurencije najbolje crno "Tomislav" pivo.

Inače na prostorima bivše države najkvalitetnije je bilo ( prema stranim ocjenama ) "Nikšićko pivo", a iza njega je bio "Zlatorog"

----------------------------------------------
Irska

Murphy's Irish Stout – Relativno lagano , blago tamno pivo ( 4%).Valja ga posluživati na temperaturi lagera tako da je pjena duboka 1,5 cm.
Guinness Forein Extra Stout – jako tamno pivo za izvoz (7,5%)
Guinness Draught – Točeni Guinness (4,1%) je blago i kremasto tamno pivo, crne boje.
Harp Lager – predvodeći zlatni lager (3,6%) razvio je Guinness da bi 1959. obilježio 200 godina tvrtke.
Harp Export – Jača verzija (4,5%) Harp Lagera
Kilkenny Irish Beer – Crveno pivo (4,3%), prvobitno je bilo proizvedeno(1987.) samo za izvoz, a u Irskoj se pojavilo na tržištu 1995.

Od gore navedenih irskih piva meni je najbolji Kilkenny, volim takav okus.
Iako ovdje možemo govoriti samo o mome ukusu, jer sva su vrhunska.

----------------------------------------------
Wales

Double Dragon Ale- vrhunski ,teški bitter(4,2%) osvojio je kup Challenge za točeno pivo na izložbi pivara u Londonu prije nekih 30-tak godina.
Ovo pivo sam imao prilike probati u pubu u Cardiffu kad sam se prije 13 godina tamo našao.Fenomenalno.

----------------------------------------------
Engleska

Bombardier – blago, sladno pivo ( 4,3%) ima mi okus i aromu kao po dimu.
Spitfire – blago, mutno, sladno svijetlo pivo boje jantara(4,7%).

Oba su dobra, ali meni je malo ukusniji Spitfire

----------------------------------------------
Danska

Carlsberg Pilsner – poznato i kao Carlsberg Lager Beer.Lager(4,6%)
Gron – Tuborgova najpoznatija marka.
Ceres Royal Export – jaki zlatni lager(5,8%) ima zreo,sladni okus s dozom hmelja.

Najbolji od gore navedenih mi je Ceres.Inače originalni Tuborg, barem po meni ,puno je bolji od ovog našeg

----------------------------------------------
Belgija

Belle-Vue – Kriek pivo sa okusom trešnje(5,2%).Meni je ukusno , ali nekako mi je prejednostavno i nezahtjevno
Leffe – ime za niz samostanskih piva, nazvanih po samostanu Leffe.Od dva koja sam pio bila su dva Brune piva(6,5%) i zlatni Tripel(8,4%).Tripel me jednom prilikom dosta "šupio".Stvarno je jak
Jupiler – Sladni pilsner(5.2%), meni fenomenalan
Hoegaarden - pšenično pivo(5%), meni je jako dobar iako ne tako kao neka njemačka pšenična piva.
Stella Artois – vrhunski Pilsner(5,2%) i vjerojatno najpoznatije belgijsko zlatno pivo.

Pošto općenito više volim pšenična piva najbolji mi je Hoegaarden, ali izvrstan mi je bio, ili bolje reći malo bolji od ostalih, Jupiler

----------------------------------------------
Nizozemska

Amstel Gold – Lager pivo (7%), nije loše, ali bi čovjek očekivao više zbog njegove razvikanosti
Bavaria 86 - ovi brojevi koji se nalaze u imenu označavaju jačinu pive(8,6%) .sasvim pristojno
Heineken – kod nas najpoznatije nizozemsko vino.Općenito je i svjetki vrlo popularan.Prilično je blag Pilsner(5%).Ako ništa drugo, ima najsimpatičnije reklame.
La Trappe – Pod tim imenom se proizvode četiri piva, a ja sam probao Enkel.To je svijetlo, voćno pivo(5,5%).Meni se jako svidjelo.

Od nizozemskih piva najviše mi se svidjelo La Trappe Enkel.Ostala su ok, ali moje mišljenje je da je njihova popularnost posljedica dobrog marketinga.

----------------------------------------------
Njemačka

Altenmuenster Brauer Bier – dosta je jake arome(4,9%), vrlo dobro pivo koje se toči u
Aynger – pio sam pšenično pivo(5%) ove dosta poznate pivovare u Bavarskoj
Bavarskoj.Vrlo zanimljiva boca
Beck's – oštri , suhi Pilsner(5%), jedno je od najpoznatijih njemačkih piva.
Binding Lager – odlično pivo ,svijetlozlatni Pilsner(oko 5%)
Erdinger Weissbier – pšenična piva u od kojih sam probao mutni Hefe(5,3%) i crvenosmeđi, i dosta jaki Dunkel(5,6%).
Franziskaner – probao sam heffe-Weissbier(5%).Pšenično svjetlo pivo.
Herforder Pilsner – vrlo dobar Pilsner(4,8%), a probao sam i njihov Bock(6,5%)
Jever – Pilsner(4,9), jedno od najgorčih piva koje sam probao.
Kaltenberg – ili Koenig Ludwig, Pilsner(5,1%).Nije loše, ali kad bi mogao birati, između svih njemačkih piva koja sam probao, ovo bi možda bilo zadnje.Inače ,ako se sjećate kad frajer u reklami navodi svog pretka kralja Ludwiga.Taj Ludwig II, po kojem je dobilo ime je bio onaj luđak koji je gradio dvorce iz bajke.
Kapuziner – pio sam Kapuziner Dunkel, tamno pšenično samostansko pivo(5,2%).Jako dobro
Koenig Pilsner – suh i meni dosta ugodan Pilsner(4.9%), pomalo mi je imao okus po jabuci
Krombacher Pils – izvrstan Pilsner
Leikeim Premium – Pisner, zlatnosvijetli(4,9%).Toči se u privatnoj pivovari
Loewenbraeu Heffe Weissbier – mutno pšenično pivo(5%), jako dobro
Loewenbraeu Oktoberfest – niskofermentirano ,svijetlo pivo(6,1%).Specijalno se radi za Oktoberfest i skupo je za pošiziti, pa barem popalite
kriglu za tu cijenu koju ćete platiti.
Paulaner – pio sam par vrst Paulanera i to Heffe Weissbier, svijetli Pilsner i Doppelbock
Paulaner pivovara je stvorila stil Doppelbock
Raderberger Pilsner – svjetlozlatni, hmeljni Pilsner.Poznat je po tome da je njime bio ekskluzivno opskrbljivan kralj Saske.Vrlo solidni Pilsner
St Jakobus – Kvalitetni , bijeli bock(7,5%).Ima dosta jaku voćnu aromu i jako dobar okus

Probao sam vjerojatno još dosta piva u Njemačkoj, jer sam dosta tamo boravio i odlazio ponekad u pivnice.Inače, barem tamo možete otići u kako ga oni zovu Biergarten(pivski vrt), i u miru pijuckati.U Njemačkoj sam se prvi puta susreo sa tzv. Radlerom.Kod njih je to naziva za mješavinu pive i soka od limuna.Iako sam miješao sa pivom i Colu i Fantu, ovo je daleko najbolja stvar.
Najbolje njemačko pivo, ili najdraže mi je od pšeničnih Erdinger, a od ostalih Krombacher.Iako teško se odlučiti u tolikoj ponudi.Nikako nećete fulati ako probate neko njihovo pšenično pivo.

----------------------------------------------
Austrija

Goesser Export – vjerojatno najpoznatije austrijsko pivo .To je dosta dobro zagasitosmeđe pivo stila Lager
Keller Brau Pils – dosta kvalitetno pivo stila Pils
Kaiser – pio sam pivo Kaiser Premium, to je jako dobar Pilsner (5,4%)
Zipfer – svijetlozlatni lager Vollbier ( 5,4%)

Piva u austriji nisu loša,mi smo dosta pili Goesser, ali najbolje pivo koje sam pio bilo je u Grazu, u Glocken pivnici.To je pivo koje oni rade za njihove potrebe.Imaju i Lager i Weizenbier.Izvrsno

----------------------------------------------
Češka i Slovačka

Bernard Svetly Ležak – ne sjećam se podataka, ali je jako dobro pivo.Toči se u Bernardovoj obiteljskoj točionici.
Budweiser Budvar – punosladno pivo(5%) jedno je od boljih koje sam pio i sigurno je najpoznatije češko pivo
Gambrinus – to je najprodavanije češko pivo, koje se proizvodi samo za njihovo tržište.Pivo je svijetlo i dosta aromatično(4,1%)
Kozel –iz Velikih Popovica, svjetlozlatno pivo, slatkastog voćnog okusa(4,3%).Meni najdraže češko pivo.
Pilsner Urquell – originalni Pilsner(4,4%), jako svježe, hmeljne arome i pomalo kao da ima voćni okus.
Radegast – pio sam svjetlozlatno pivo, dosta suhog okusa(3,8%)
Staropramen – svijetlo pivo(4,2%), zanimljivost je da pivovara još uvijek oržava tradicionalne metode proizvodnje piva.

Od gorenavedenih piva najdraži mi je Kozel, ali i tu vrijedi savjet kao i za Njemačku.Treba otići u njihove pivnice pa probati original.

----------------------------------------------
Poljska

Piast – Pivo je iz Wroclava, mislim da je stila Pilsner.Meni je stvarno jako dobro

----------------------------------------------
Australija

Foster's Beer – lager pivo voćne arome(4%), najpoznatije je australsko pivo u svijetu.Jako dobro

----------------------------------------------
Meksiko

Corona Extra – lager pivo(4,6%) načinjeno od otprilike 40% riže i s malim udjelom hmelja.Jeftine izrade i rađeno da zadovolji potrebe meksičkih radnika.Pivo je zapravo šrot po kvaliteti, a kod nas je poprilično skupo, pa je moj savjet da se može zamijeniti i Izzy-em.Isti okus, ista kvaliteta, manja cijena.
----------------------------------------------

Eto, to su bila piva za koje 100% znam da sam ih probao.
Sad da me netko pita koje je najbolje, stvarno ne bi znao odgovoriti.
Znam jedino da mi se najviše sviđaju pšenična piva.

Ako netko ima još nešto za dodati ili mi predložiti kakvo pivo koje bi trebao probati, samo naprijed.

P.S. Ima jedna stranica na kojoj ljudi daju svoje ocjene piva, pa ako nekog zanima
Evo linka: http://www.ratebeer.com/



Post je objavljen 03.10.2005. u 09:28 sati.