Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/historia

Marketing

Neron

Imperator Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus,
Pontifex Maximus,
Tribuniciae potestatis XIV,
Imperator XIII,
Consul V,
Pater Patriae

Nedavno je bila serija na HTV o ovom kontroveznom caru. Preblag prikaz jedne od najozloglašenijih osoba cijele pisane povijesti, osobe za koju se drži da je inspirirala pisca novozavjetnog Otkrivenja za opis Antikrista, te za čuveni broj 666 (navodno zbroj brojčanih vrijednosti slova u Nero Kaisaros, tj. Neron Cezar daje taj broj).

Nijedan filmski i TV prikaz koji sam imao prilike vidjeti nam ne predočava homoseksualnu stranu njegove spolnosti. Najskandal njegove vladavine su bili 'brakovi' s ljubavnicima Pitagorom i Sporom: navodno je bio muž Sporu, a žena Pitagori.

Nasuprot, većina ističe njegovu ljubav prema Akte, robinji i kršćanki. Ona je uz njegau času njegove smrti, ponekad mu pomaže da se ubije.

Neron je bio veliki ljubitelj umjetnosti, a i sebe, pa kad su se te dvije činjenice spajale, bivalo je zanimljivo, kao njegovi višesatni "koncerti" koje publika nije smjela napuštati. Navodno su žene rađale, a ljudi glumili smrt kako bi bili iznešeni vani. Vespazijan, budući car, je jednom prilikom zaspao i, razumljivo, pao u carevu nemilost.

Veliki događaj njegove vladavine bez sumnje je rimski požar. Kolale su glasine da je požar gledao s Meceninog tornja hvaleći "ljepotu plamenova" i da je pritom otpjevao vlastitu kompoziciju "Pohara Ilija". Pretpostavlja se da su ovo stihovi iz tog djela:
Quique pererratam subductus Persida Tigris
deserit et longo terrarum tractus hiatu
reddit quaesitas iam non quaerentibus undas.

Požar i progon kršćana su označili početak njegova kraja. U preostale četiri godine je stekao neprijatelje među vojskom, pretorijancima i senatorima. Napušten od svih, čak i od slugu, na kraju bježi prerušen iz zlatne palače (Domus Aurea), sagrađene na paljevini. Susreće slobodnjaka koji ga odvodi do svoje vile par kilometara od grada, samo da bi ga izdao. Vojnici su došli da ga uhite, no ubija se ubodom u vrat, žaleći samog sebe riječima:
Kakvog umjetnika svijet gubi!

Nije imao snage pa je osobni tajnik Epafrodit dovršio posao.

Imao je samo 30 godina kad je umro, nakon 14 godina vladavine. Vladajuća klasa ga nije voljela, naročito senatori, a o kršćanima nećemo niti govoriti. Običan narod ga je volio, naprotiv. Godinama nakon smrti je njegov grob bio redovito posut cvijećem.

Par godina kasnije se u Maloj Aziji pojavio varalica koji je govorio da je Neron. Ovaj interesantan ali nebitan podatak za povijest ima odjeka u Otkrivenju koje daje natuknuti da će budući Antikrist biti oživjeli Neron, Nero redivivus.

Post je objavljen 01.10.2005. u 22:30 sati.