Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Animacija trećih razreda u O.Š. 'N.Hribara' Velika Gorica za go-igru – 27. i 30. 09. 2005.

Utorak je ujutro. Vrijedi dogovor između Zvonka i mene za ujutro u pola osam. Uz blago zakašnjenje Zvonac stiže i krećemo put Hribe. Namjera je odmah ujutro posjetiti što više trećih razreda jutarnjeg turnusa, a nadamo se i sve. Nosimo sobom sve potrebnbo. Tu je pokazna magnetna ploča sa 9x9 linija, ploče za igru na go-sekcijama 9x9, 13x¸13 i 19x19 i jedna garnutura plastičnih kamenčiuća. Nismo ni zaboravili desetak raznih knjiga i publikacija na engleskom i japanskom jeziku. Kao najvažnije je tu i naša velika volja da uradimo što više i što bolje.
Stižemo do škole i trenutak neizvjesnosti kratko traje. Kucamo na vrata gđe. pedagog, ali ništa. Probam kvaku: Zatvoreno. Kucamo na vrata gđe. psihologinje i ulazimo. Sve s eodmah razjašnjava. Gđa. pedagog radi poslijepodne. Šansa je još ravnatelj. Ipak nismo uzalud išli na ova vrata, jer gđu. Psiloginju je igra interesirala, pa smo joj pričali o čemu se radi i koje su vrijednosti go-igre. Odlazimo do ravnatelja, ali njega još nema. Ovaj smo turnus promašili i odlazimo kući.
Zvonko ima obveza popodne, pa odlazim sam u školu popodne. Gđa. pedagog je tamo. Odmah organizira ulazak u 3.a razred. Učionica mi je dobro poznata. U njoj smo prošle školske godine najčešće imali rad go-sekcije.
Jedva sam dočekao start rada. Volim pričati o gou. Ide priča o kratkoj povjesti igre, situaciji u Hrvatskoj i u svijetu. Dajem literaturu da kruži razredom, ali ipak nastojim održavati pozornost učenika. Pričam potom o igri. Pokazujem ploče 9x9, 13x13, 19x19. I opet, kao i u Habdi, pričam primjenjive pričice iz života, kao ono o prijateljima što pomažu i potrebnoj pažnji za svoju sigurnost. Svima je sve jasno, pa kreće igra dragovoljaca pred cjelim razredom na pokaznoj ploči. Odigrana je samo jedna partija u ovom razredu.

Mateo – Rebecca 1 : 0.
Školsko zvono nas je prekinulo, pa obaještavam učenike o radu školske go-sekcije i prelazim u slijedeći razred. Bio je to 3.b.
Zbiva se slični scenario. Ima tu i ponešto razlika, jer priča nekako sama izlazi iz mene, pa se desi da se kaže i ponešto novo, a nešto sei malo skrati. Ipak sve se važno kaže.
Pred kraj sata slijedi igra dragovoljaca pred rezredom na pokaznoj ploči. Igraju:
Josipa – Zvonimir 1 : 0
Nikola – Patrik 0 : 1
Martko – Lucija - prekinulo ih je školsko zvono.
Pozivam učenike na rad školske go sekcije što je danas navečer.
Preostali su razredi jutarnjeg turnisa što odrađujem u petak ujutro. Računam na tri preostala treća razreda.
Petak je dan kada Zvonko treba na operaciju kile, pa odlazim sam u Hribu. Prvi sat je već počeo i trećaši su na tjelovježbi.
Sjedim na klupici do stubišta i čitam knjigu o gou u Kini. Na engleskom je ali skoro sve razumijem, mada engleski službeno nikada nisam učio. Sve je brzo dogovoreno s učiteljicom 3.d razreda i ulazim kod njih. Oni su mi već deseti razred ovoga tjedna, a tema je ista. Već se pomalo nadvisujem sam sa sobom. Nastojim biti što zanimljiviji djeci. Zamalo da se s njima i ne igram po razredu. Tu je i njihova učiteljica, pa se moram i ja nekako držati na nivou. Ipak je na kraju i ona iskazala veliko zadovoljstvo igrom. Pa nisu ove današnje učiteljice stroge kao nekada. Pred kraj sata izlaze pred razred Hrvoje i Julija, ali nažalost je školsko zvono bilo brže od završetka njihove partije do prvog zarobljenog kamenčića. Pozivam ih za slijedeći utorak na rad go-sekcije.
U 3.e razredu je na redu engleski, a poslije toga idu kući. Nije bilo mogućnosti dobiti sat u njemu, ali koristim kratko vrijeme do dolaska teacherice i kratko kažm o čemu se radi i pozivam djecu na rad sekcije.
Doznajem da je tu još i 3.c razred, ali da je on u popodnevnom turnusu. U utorak sam mislio da su oni ujutro. Ostaje mi da vidim za slijedeći tjedan ujutro kod njih.
Hribar je spreman što se trećih razreda tiče s izuzetkom 3.c, ali i oni će biti spremni do slijedećeg rada go-sekcije.
Na slici uz post je prikaz zarobljavanja kamenčića u kou. Bijeli i crni zarobljavaju po jedan protivnički kamenčića naizmjenično sve dok jedan od igrača ne sakupi dovoljan broj kamenčića za pobjedu. Kod različiti kategorija potrebno je zarobiti različit broj kamenčića. Primjer se pokazuje na satu animacije.
Pripremio Vaš bl. Muradenu


Post je objavljen 01.10.2005. u 22:31 sati.