Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tvblog

Marketing

Jovo nanovo

Nagradno pitanje: šta je na slici? Molim, pa lepo se vidi da je u pitanju fudbalski golman? Tako mi RTS-a.

Ovo je isečak iz slike (1:1 tj. bez umanjivanja ili uvećavanja) satelitskog programa RTS-a koji je sinoć emitovao snimak utakmice Partizan - Makabi Petah Tikva (Maccabi Petach Tikva), završene nažalost nepovoljno po Partizan rezultatom 2:5. Ako želite da vidite kako je izgledala cela slika, možete kliknuti na sličicu. Katastrofalan kvalitet, zar ne?

Čini se da je ponovo neka neznalica iz RTS-a pokušala da poboljša kvalitet slike podižući rezoluciju na 720x576, ne znajući da tih bednih 2 megabita u sekundi koje RTS plaća (ako uopšte plaća) za prenos svog signala preko Hotbirda ne može da izdrži ni mnogo manje rezolucije.

RTS je naime dugo emitovao koristeći rezoluciju 720x576, da bi je postepeno smanjivao i time poboljšavao kvalitet slike: prvo na 480x576, a u julu na 352x576. Napominjem da se kod TV slike broj horizontalnih linija ne menja i uvek je 576 (PAL standard). Slika se poboljšavala usled činjenice da je protok signala (količina informacija koju je moguće preneti) bio premalen da isprati sve brze promene u slici, pa se smanjivanjem rezolucije postiglo to da je potrebno preneti manje informacija za svaku promenu u slici (pojavljivanje kockica se drastično smanjilo), ali je slika kada nema velikih promena nešto mutnija.

I sad je neko to ponovo vratio na staro i učinio medveđu uslugu gledaocima satelitskog programa „nacionalne televizije“.

Da bi se regularno emitovalo u rezoluciji 720x576 neophodan je najmanje dvaput veći protok od onog koji RTS sada koristi, što znači da je potrebno da RTS odreši kesu. U suprotnom, bolje bi im bilo da vrate rezoluciju na ranijih 352x576, kako bi gledaoci barem mogli da prepoznaju šta se na slici nalazi.

Inače, danas se RTS hvalio vrhunskim kvalitetom prenosa košarkaškog i odbojkaškog prvenstva Evrope. I istina je da je kvalitet bio vrhunski, ali ne za one koji su gledali RTS, već za one koji su spomenute prenose gledali na stranim televizijama. Kvalitet slike iz Beograda bio je bolji na Hrvatskoj televiziji, DSF-u i drugim kanalima nego na beogradskoj televiziji (bilo zemaljskoj ili satelitskoj verziji RTS-a). Valjda je to dovoljan razlog da neko malo povede računa o stanju emisione tehnike RTS-a.

Post je objavljen 30.09.2005. u 00:46 sati.