Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Kako je Jasna Babić prala Hrvoja Petrača


Kroki za analizu sadržaja knjige Zagrebačka mafija novinarke Slobodne Dalmacije Jasne Babić.

Najvažnije: Hrvoje Petrač prikazan je kao žrtva:

a) tzv. hercegovačke mafije koja je se oslanjala na kriminalnu infrastrukturu pokojnog Gojka Šuška u ministarstvu obrane, policiji, pravosuđu i tajnim službama i medijima - živahnui nakon trećesiječanjskih izbora

a,a) šefovi te mafije pokojni su Vjeko i Marko Sliško
a,b) njihova potpora bili su: Božo Prka, Markica Rebić, Ante Baković, Ratko Čađo, Smiljan Reljić, Romano Bolković, Ninoslav Pavić, Željko Dolački, Radovan Ortynski, Dunja Pavliček Patak, Ivić Pasalić, Milenko Filipović, Mark Cigoj...

Od 320 stranica knjige na 89 Vjeko Sliško se spominje kao nesumnjivi mafijaš. Samo na 32 Hrvoja Petrača prikazuje se uglavnom kao "hrvatskog tajkuna, proglasenog nadšefom i nasljednikom Zlatka Bagarića pošto mu je Privredna banka ostala dužna 40 milijuna DEM".


Fotografija Hrvoja Petrača preuzeta iz knjige Zagrebačka mafija Jasne Babić


Neka od zanimljivijih mjesta na kojima se u knjizi spominje Hrvoja Petrača:

str. 16

Razvijajući istu tezu, novinar tjednika Globus (Mark Cigoj, op. ž.p.), jedan je od najvećih medijskih saveznika Sliškove i Žuljevićeve mafije, pisao je da je pucnjava u NBA (ubojstvo Veselina Marinova, formalno nosećeg lika knjige op. ž.p.) razrješnica sukoba oko kockarnice u hotelu Sheraton koju su otvorila dva poslovna partnera, Hrvoje Petrač i Turčin Ahmet Hamoglu. U obračunu oko podjele novca, Turčin je protjerao Petračevu zaštitarsku tvrtku i nadomjestio je Žuljevićevim redarima; kao Petračev čovjek, Marinov je cijeli dan, navodno jurcao za Žuljevićem i prijetio mu osvetom. Prema zaključcima Globusova teksta, Žuljević je ubojstvom doista spašavao goli život.


str. 142

... intenzivnije se vidjao s poznatim biznismenom Hrvojem Petračem... (Zlatko Bagarić, prvi pokojni šef hrvatske mafije, uvezene iz Njemačke nakon raspada Jugoslavije i frankfurtskog jugo-udbaško-kriminalnog miljea op.ž.p.)


str. 176

Hrvoje Petrač autorici knjige* ovako je opisao upoznavanje sa Zlatkom Bagarićem:
Jednog dana 1995. iz SAD-a nazvao ga je, po njegovom dojmu, prilično našmrkani Zlatko Kolman Marči. Kolman je bio njegov znanac, vlasnik butika "Mister X" koji je u pretvorbi kupio lanac i lanac riječke tekstilne industrije RIO, s kojim je Bagarić u to doba uspostavio odnos poslovnog partnerstva u kupoprodaji jeansa i američkih traperica. Više su puta zajedno putovali u inozemstvo, činilo se da se odlično razumiju i zabavljaju. Ukratko, Kolman je, pod utjecajem kokaina koji je cesto i obilno konzumirao, priprijetio Petraču da će ga Bagarić ubiti. Vrlo inatljiv i tašt, Petrač se potrudio da dobije Bagarićev mobitelski broj i zakazao mu njihov prvi sastanak. Bagarić je došao u pratnji Ivice Kušurina, tada još aktivnog djelatnika SZUP-a. "Znas, Bagaricu, meci mogu frcati i na drugu stranu", rekao mu je otprilike. Zaklevši se kako mu nikada nije namjeravao nauditi, Bagariću se, navodno, svidio takav istup. Nekoliko dana kasnije Kolman je temeljito pretucen, navodno iz "pedagoskih" razloga. Zauvijek je ostao uvjeren kako je batine dobio po Petračevoj narudžbi.


* Prema svjedočenju osobe koja je jedno vrijeme u legalnim poslovima surađivala s Hrvojem Petračem autoru 45 lines, autorica knjige "Zagrebačka mafija" bila je i prijateljski povezana s Petračevima. Znalo se događati da dok čeka Hrvoja Jasna Babić ugodno, uz kakav napitak, o sasvim svakodnevnim stvarima, pročavrlja i s Alicom Petrač, u vili u Bosanskoj ulici na Pantovčaku.
Prema istom izvoru, u istoj vili je Alica Petrač upoznala i odbjeglog Antu Gotovinu.

str. 229.

Osim realiziranih i nerealiziranih likvidacija, narkotrgovine, fiktivnih i stranih privatnih poduzeca, u mafijaške projekte Ortynski je uvrstio i izvanbračno dijete Hrvoja Petrača** te bolničko liječenje jednog od optuženika s tuđom karticom socijalnog osiguranja.


**Prema Dušanu Miljušu, u jednom izvještaju sa suđenja dečkima s Knežije u Večernjem listu, svjedokinja Mirjana Mikulić, s kojom Hrvoje Petrač ima izvanbračno dijete i za koje preko odvjetnika Marijana Pedišića isplaćuje alimentaciju u kashu (navodno je na ime alimentacije Petrač Mirjani Mikulić prepisao i jednu kuću. Kuća je, navodno, bez vlasničkih papira, pa Mirjana Mikulić, iako je vlasnica agencije za promet nekretninama Eurovila, istu ne može utržiti), na sud je bila pozvana govoriti o odnosima među optuženima. Kako je poznato iz tekstova Ivice Đikića u Feralu, ranijih godina, na sudskoj raspravi kojom je Mikulićka namjeravala dokazati Petračevo očinstvo, Babićkin tajkun se branio da je vlasnica Eurovile bila u ljubavnim odnosima i s nekim od dečkiju s Knežije. Čak ih je zvao za svjedoke. U sporu oko kuće Mirjanu Mikulić zastupa odvjetnik Milivoje Žugić.


Autorica Zagrebačka mafije u izdanju Nacionala danas piše u Slobodnoj Dalmaciji, jednoj od tvrtki u sustavu EPH-a kojem je suvlasnik Ninoslav Pavić, po citiranoj knjizi - omraženi medijski tajkun, ortak Ivića Pašalića iz afere Gruppo


to be continued


Post je objavljen 29.09.2005. u 09:17 sati.