Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dalibor

Marketing

Početna stranica: Netvibes.com

A co to je ?

NETVIBES.COM

To vaša personalizirana web stranica. Početna. Upotrebom web kanala ( rss/atom linkova ) pratite novosti na neograničenom broju podržanih web stranica . Možete si npr. podesiti vremensku prognozu, Gmail, barometar cijena. I još puno toga se sprema.
Surfanje webom nikad nije bilo lakše. Netvibes.com je na webu od prošlog četvrtka i nikada nisam vidio takvo širenje ''vau !'' efekta na webu.

Čekao sam da mi Freemont dojavi ''zeleno svijetlo'', pa da blognem kako je , trenutno vrlo značajna pokazna vježbica II. generacije World Wide Weba ( GMAIL je svoje odradio ) , spremna na hrvatskom jeziku ( dolje pri dnu stranice kliknite na ''croatian''). Bolja od Google Pesonalized Homepage, kao i od MyYahoo za red veličine: 30 magnituda. Sto posto. Kad' velim.

Pristupiti možete na adresi...gornjoj. Humanizam još u meni živi ( valjda utjecaj Keme i VT gulaša ) . Dao sam si truda pa sam za jednu noć preveo cijelo korisničko sučelje Netvibes.com na hrvatski jezik, te sam subjektivan do srži. Ali znam da je netvibes.com sjajan i od toga ne odstupam ni pedlja. Može samo biti bolji.

No, problem malog broja RSS/ATOM linkova u Hrvatskoj i dalje ostaje. Ipak, neki ljudi su se ''igrali'' s tim.
Hal je napravio Mini Favse, odlican dodatak blogu kao lista ažuriranih blogova vjerojatno inspiriran RSS tehnologijom. A to je tek početak. ''Pažnja'' postaje jednako vrijedan resurs kao i vrijeme. Says I.
Ima onaj Bug Web Kanale pa ga možete čitati preko Netvibes.com ;))

Objašnjenja i nadopune kako slijede:

1. engleski : RSS feed, a hrvatski: WEB KANAL ( imajući kontekst u vidu, mislim da je WEB KANAL najbolji prijevod za masovnu primjenu, i to je bio motiv koji me vodio da na taj način prevodim RSS/ATOM u Netvibes.com prilikom lokalizacije )

2. Nekonvencionalno razmišljanje: Ažurirani podaci ( vijesti, blog post ) prenose se web kanalom ( sačinjenim RSS tehnologijom ) kojeg mora omogućiti izdavač web stranice a krajnji korisnik ga čita u posebnom programu ( eng.RSS agregatori )na PC-u ili na internetu ( npr. Netvibes.com ).
Time korisnici web mogu filtrirati željeni sadržaj bez nužne potrebe za dolaženjem na web stranicu. Sve stranice se prate s jednog mjesta.

3. Ajax koncept je najzaslužniji za izgled ovakvog sučelja netvibes.com kao jedan od trenutno najaktualnijih ''građevinskih materijala'' za Web II.generacije.

4. Nije vas impresionirao netvibes.com ? Pokusajte sa slijedećim draguljima:
- EyeOS
- Meebo
- Writely
- Kiko
- Ta-da lista
- Treehouse

5. Pisanje ovoga posta oduzelo mi vrijeme za gledanje utakmice Liverpool-Chelsea, što ću nadoknaditi svojim zalaganjem na sutrašnjoj utakmici veterana.

Nadopuna 02.10.2005.
I sada, da je Microsoft dovoljno brz na okidaču, morao bi pod svaku , ali baš svaku cijenu kupiti tvrtku MORFIK iz Australije koja će za par dana objaviti revolucionarni alat za izgradnju aplikacija koje će neprimjetno izmjeniti granice između offline i online aplikacija.

Nadopuna 07.10.2005.
Google je priopćio da je pokrenuo web bazirani servis za čitanje web kanala nazvan [LINK=http://www.google.com/reader/lens/]Google Reader.
[/LINK].

Post je objavljen 28.09.2005. u 19:45 sati.