Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pizzagrill

Marketing

Letovanska suza

Vjerojatno malo vas zna za ovu autohtonu sortu vrhunske vinove loze koja uspjeva samo na južnim padinama Letovanskog vrha. Evo kratkog rezimea tog vina.
Još od davnina lokalne seljake muči jedna velika enigma, zašto je vino jedne godine bijelo, druge roze, a treće crno? Ni dan danas unatoč svemirskoj tehnologiji prava istina se ne zna. Bez obzira na vremenske uvjete grožđe se bere 1.10. i to od 7:34 do 14:02 sati (legenda kaže da ukoliko se ne poštuju ovi uvjeti okolna sela ce posjetiti Karas, staroslavenski Bog jebačine, koji će izjebat sve žene, a grožđe se izgubit svoj standardni slador koji je inače između 8,0 i 9,5). Vino spada u skupinu stolnih vina (najčešće se iznosi na stol). A sada najzanimljivi dio; ime Letovanska suza vino je dobilo zbog posljedica na ljudsku psihu, naime, nakon popijene litre čistog vina glava toliko boli da su suze neizbježne. Postalkoholno stanje moguće je ublažiti rasolom, neofenom ili plivanjem u Kupi. Korištenje vina za gemišt nije preporučljivo, ali ukoliko gosti inzistiraju preporučujem Donat Mg, ostale mineralne vode na tržištu gube svoja svojstva i pretvaraju se u običnu.
Poslije ovakvog pijančevanja snošaj nije moguć narednih pet dana. Smatra se da je to jedan od razloga niskog nataliteta pokupskog kraja. Prema najnovijim vijestima iz lokalnih novina doznali smo da se gradi i vinska cesta, a financira ju:

Uzgoj i prerada morske ribe "SMUĐ"
vl. Anđelko Hrkljuš
Franje Tahija 47
10 413 Kravarsko

Post je objavljen 28.09.2005. u 12:00 sati.