Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sisa

Marketing

rvacka farma



Kad je Đuro Orwell davne 1943. godine napisao Životinjsku farmu aludirajući na korupciju režima (nema veze kojeg), vjerojatno nije ni pretpostavljao koliko će se njegove «svinje» razmnožiti po svijetu i koliko će njegovo djelo uspjeti svakom kritičaru nekog sistema omogućiti nedvosmislenu alegoriju.
Gotovo svaka revolucija i svrgavanje totalitarnog režima u slabo razvijenim državama poput naše raspustila je iz domoljubne staje najgore svinje koje su se potom dobro naždrle i zasjele na vlast gdje će ostati ne godinama već desetljećima.
Borba za vlast tih svinja u nas traje već petnaest godina. Svakih se nekoliko godina nova gladna svinja domogne kopanje i ždere tako halapljivo i gramzivo da se neka bića zapitaju «jesam li se ja za to borio? Da mi svinje pojedu sav moj kukuruz koji su godinama uzgajali moji roditelji pa makar i pod znakom petokrake?».
I prosto je nevjerojatno koliko se tih svinja nakotilo, koliko se tog nakota udebljalo, pa, jebem ti oca, kako mogu više kalemiti salo na salo?
Svakog jebenog dana ja upalim televiziju, i svakog trenutka tog dana ja vidim svinje. Svinje u Zagorju, svinje u Dalmaciji, svinje u Primorju, Zagrebu, Slavoniji, svud gdje kamera dopire, ističu se svinje.
I nije samo problem što one tako čudovišno žderu, problem je što se one javno trude pokazati tu svoju svinjsku narav. Nije ih sram pred jadnim bićima roktati, žderati, mlatiti se i iza sebe ostavljati pustoš i hrpe govana.
Pa jebote, jel' se mogu uopće ta debela stvorenja nazivati svinjama iako po vanjštini prilično liče na mojeg Bicka?
Moj Bicko ždere, ali kad se naždere, zadovoljno rokne, možda prevrne kopanju i ono što je ostalo u njoj, i ode svinja spavati. Ali ova vrst svinja je jedno veliko tamno grotlo na čijem se dnu jedva ocrtava Hrvatska, a na njoj kao topološke oznake nacrtani ogrišci jabuka, suhi kruv i kontejneri za smeće.
Jednog dana i nas će požderati i zadovoljno se podrignuti, a onda iz susjednih zemalja ili iz daleke Kine uvoziti novo stočno brašno.
Pa jebote gdje je taj majstor Tomo koji će zaklati te svinje, fino ih popariti, oguliti, rastaviti i ispeći sve to skupa da se i mi nekog kurca najedemo?
U kurac!




Post je objavljen 28.09.2005. u 01:10 sati.