Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

O pcelama

Alul (posljednji mjesec zidovskog kalendra) se blizi kraju. U utorak pocinje Nova 5766-ta godina. I u mojoj banci smo vec ovog tjedna poceli sa zdravicama, poklonima govorima i sl. Tako nas je jedan od direktora okupio i poceo pricu o pcelama koje marljivo rade, drze se zajedno, paze jedna na drugu i ... Poruka je je bila jasna i svi smo shvatili da se trebamo i u narednoj godini truditi i cuvati zajednistvo. Ali onda je poceo govoriti jedan od visih direktora, koji je prisustvovao kao gost, i poceo objasnjavati o tisucu i nekoliko vrsta i podvrsta pcela, koliko ih postoji, ali da samo 4 prave med, a od tih cetiri samo jedna nastanjuje podrucje Izraela i koristi covjeku. I sve bi bilo dobro, jer takvim usporedbama se cesto koriste ne samo politicari nego i menadzeri, kad ja ne bih znao i drugi dio price o pcelama.



Ja znam da u kosnici osim pcela radilica postoji i matica. I da je ona izisla iz jednakog jajasca iz kakvog izlaze i radilice. I da je dobijala bolju hranu da se razvije u maticu. I da je radilice sluze!



Ja znam da u kosnici osim pcela radilica postoje i trutovi. I da su oni izasli iz neoplodjenih jajasaca koja polaze ista matica. I da im je jedina svrha postojanja da polete za maticom kada ona izidje jer je treba oploditi. I da ce samo jedan trut obaviti taj cin. I da radilice sluze trutove!



Ja znam da duzina zivota pcela radilica ovisi o tome koliko rade. I da sto je pasa bolja one vise rade i brze umiru!



Ja znam da je med redoviti proizvod pcela kojega covjek uzima od njih. I da covjeku to nije dovoljno. I da je covjek na ulazu u kosnicu postavio sistem koji iritira pcele pa one pokusavaju zabosti zalac s kojeg njihov otrov otice u malo spremiste. I da je taj otrov, dodatni proizvod, rijedak i dragocjen!



Ja znam da pcela koja svoj zalac zabode u mekano tkivo umire, jer se krhki zalac otkida od njenog tijela. I zato nisam ispricao nastavak price o pcelama pred mojim direktorima!



Zasto politicari i menadzeri, jos se pitam, ne ispricaju citavu pricu, kad i oni sigurno znaju da radilice kad nisu zadovoljne svojom maticom prave tihu smjenu. I proizvode novu maticu!

Post je objavljen 28.09.2005. u 00:22 sati.