Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Krompir

iz "Večernjeg lista"

BELICA - Došli smo do dna teškog stanja u plasmanu merkantilnog međimurskoga krumpira i ucjenjivanja preprodavača, ogorčen je predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnoga krumpira Dragutin Taradi. Ono što je proizvođače iz Međimurja razljutilo nelegalna je prodaja.

- Na većim se tržnicama u Hrvatskoj pojavljuje krumpir vrlo loše kvalitete pa kad se na vreći još pojavi etiketa ili deklaracija kako je riječ o međimurskom krumpiru, ni krivi ni dužni postajemo žrtva nečije beskrupulozne igre - upozorili su najveći proizvođači merkantila u Hrvatskoj. Dugo skreću pozornost na te nepravilnosti pa se pitaju što li rade inspekcije na takvim javnim prodajnim mjestima. Proizvođači iz Belice kažu da su se potpuno prilagodili zahtjevima današnjeg tržišta kad je riječ o pakiranju i čuvanju krumpira te jamče da je takav iz Međimurja iznimno kvalitetan.

- Bilo bi nas sram da prodajemo krumpir na kakav nailazimo u većini naših trgovačkih centara, koji dolazi iz uvoza, preko BiH. To su skalirani, smežurani gomolji kakve mi ne dajemo doma ni svinjama - kažu proizvođači. Uz to, prodaje se po nekoliko puta višoj cijeni. Drugi je problem cijena koju ruše prekupci. Ispod kune ona ne bi smjela ići, no toga se ne drže neki mešetari ili manji proizvođači pa je, unatoč dogovoru, srušena i ta donja granica.

Repromaterijal i gorivo poskupjeli su 100 posto te se pitaju proizvođači kako preživjeti s cijenom koja je godinama ista, ili pada. Ni Upisnik poljoprivrednih proizvođača nije riješio pitanja kontrole trgovine, smatraju proizvođači krumpira jer, očito je, kvalitetne kontrole nema.

Post je objavljen 24.09.2005. u 22:20 sati.