
Ovak se more kupit u nas mišo, taj je jako dobri, taj, Lima, a dalje čitajte doli kak je sve to počelo
***
Mislio sam da neću, ali jesam. A sve je počelo ne tako davno, u jednoj pivnici u Zagrebu. Zadimljen prostor, gomile mladih i starijih i tko bi znao koje sve ne varijacije. Neko zimsko doba, pa onako šćučureni sjedimo za dugim drvenim stolom s dvije poveće krigle pive... i naravno priča o makrobiotici. Draga mi lijepo to tumaci, o tom svijetu makrobiotičkom. Neka juha, Miso, Mišo, kaj ja znam... Hm, da, ok, jasno je to meni, ali znaš kaj... ono.... hmmm.... daj pls..... jessuuuus
Nakon par mjeseci birc u centru grada, ekipa luda, glazba još luđa...
Opet neke pive, al u boci - opet isto. Mislim, ista tema, nakon prožvakanih nekih potpuno drukčijeg konteksta. I eto mene... makrobiotika? Čuj stara, znas kaj, to je meni takvo isfuravanje, ma daaajjjj, plss. Nemoj mi reći da netko ne propagira... Mislim ono, sad bumo mi jeli samo japansko. A kaj, ne mre se makrobiotički hraniti iz izvora koje imamo oko sebe? Ma dajjjjj...
Nakon par mjeseci
Zovem ja dragu. Čuj, hm, bil ti meni mogla posuditi onu makrobiotičku kuharicu? Gutam knedle i crvenim. Ona oduševljeno: Dolaziiim
Nakon tjedan dana
Zovem dragu. E sad. Puna čuka moga oduševljenja makrobiotikom, bla bla bla, sad ja nju učim... Jeusus :o
I onda onako kontinuirano i malo daj ne daj. Ljeto na moru s dragom. Hrana kombinacije makrobiotika i uobičajena. Uglavnom nakon sto sam u nekom prijašnjem periodu probao nešto makrobioticki i bilo mi bljak sada je postalo... njamiiii
Zaključak
... fakat uživam u tim jelima. Da se razumijemo ne jedem ja to često. Evo jučer smo se zaletili u Zrno i kupih si MISO, sorry, kupih si Mišo :) :)
Ja kazem uzmi Miso
Ne to je Mišo
Ja kazem Mišo...
I tako Miso...
postane Mišo - al ne Kovach
Draga deca, eto pročitajte si neke fakte o Miši, vjerujte mi, treba probat. A iskreno ću reč, ne samo da je fino kad se navikneš, neg izlječilo mnoge ljude kad nist drugo nije moglo. Mislim na koncept kompletne makrobiotike.
Eto, ispod je štošta..... Sayonara :)

Kak napravit fine kugle kaj se meču v mišo juhu :)
FAKTI O MIŠI - NE TAK STRUČNI
Miso is a rich, salty condiment that characterizes the essence of Japanese cooking. The Japanese begin their day with a fortifying bowl of miso soup and use miso to flavor a variety of foods in other meals throughout the day. Making miso is a household art in Asian countries, comparable to the American practice of canning foods. To make miso, soybeans and sometimes a grain such as rice, are combined with salt and a mold culture, and then aged in cedar vats for one to three years. Most miso that is made in western countries is produced in a similar manner, although "quick" miso also is available. This quick miso is generally inferior in taste. Miso is actually a group of condiments. The addition of different ingredients and variations in length of aging produce different types of miso that vary greatly in flavor, texture, color and aroma. In Japan, different types of miso are prepared and evaluated much the way Westerners judge fine wines and cheeses.
Store miso in the refrigerator, where it will keep for several months. The white mold that sometimes forms on miso is harmless. It can be scraped off or mixed into the miso.
KAK BUS GA UZIMAL? OVAK:
Use miso to flavor soups, sauces, dressings and marinades, and to make delicious patés. Use it in place of anchovy paste in recipes or as a substitute for salt or soy sauce in recipes. Because miso is high in sodium, use it sparingly. One-quarter cup in a quart of water makes a savory soup stock. A tablespoon of miso mixed into a cup of hot water produces a low-calorie broth to sip for an afternoon snack.
KAJ SVE IMA MIŠO U SEBI:
Two tablespoons of miso provide:
Calories 71
Protein (gm) 4.00
Fat (gm) 2.00
Carbohydrate (gm) 9.00
Calcium (mg) 23.00
Iron (mg) 1.00
Zinc (mg) 1.25
To sam skopiral s: Composition of Foods: Legume and Legume Products. United States Department of Agriculture, Human Nutrition Information Service, Agriculture Handbook, Number 8-16. Revised December 1986

Kad ste sve fino ovo pročitali i kad ste se šokirali kak je to tak zdravo, evo ovak vam zgledi jedna fino spravljena mišo juha. Deca draga, vredi probat :)
I JOŠ KAJ BIOVEGA VELI O MIŠI, ONO KAJ FAKAT MIŠO JE:
Miso je fermentirana pasta od soje (ili soje fermentirane s jecmom ili rižom) i morske soli uz dodatak pokretackog enzima koji. U Japanu se od davnina poštuje kao jedna od najvrednijih namirnica za održavanje dobrog zdravlja, kako zbog hranjivih tako i medicinskih vrijednosti. Sadrži žive enzime što pomažu probavu, jacaju krv i osiguravaju ravnotežu složenih ugljikohidrata, esencijalnih masnoca, bjelancevina, vitamina i minerala. Miso neposredno pomaže probavljanje hrane, a potice i izlucivanje probavnih sokova u želucu. Prirodne bakterije koje miso sadrži najpovoljnije poticu probavne organe u izbacivanju nepoželjnih mikroorganizama. Slanog je okusa te je izvrstan za zacinjavanje juha (poznata miso-juha), variva, namirnica s morskim algama i povrcem, za razne preljeve. Važna napomena kod pripravljanja juha s misom je da se dodaje na kraju, razmucen u malo vode, kad je povrce vec skuhano. Juha ne smije ponovno zakipjeti jer ce miso tako izgubiti svoje vrijedne sastojke i enzime.
Jedna cajna žlica dostatna je za izradu jedne zdjelice juhe od 2,5 dl.
Razlikujemo:
* Sojin miso (miso hatcho) – fermentirana cista soja, najsnažnijeg djelovanja i najintenzivnijeg okusa;
* Jecmeni miso (mugi miso) – fermentirana soja i jecam, zbog svog ugodnog okusa najcesce se koristi;
* Rižin miso (genmai miso) – fermentirana soja i riža, blagog okusa, preporuca se za toplije dane.
To sam kopiral s: www.biovega.hr
A AK NEKOG ZANIMA SVE ŽIVO O MIŠI, OVO JE JAKO DOBER IZVOR:
http://www.city.hitachi.ibaraki.jp/upload/freepage/shikatsu/hyotanhp/2004march/miso/miso_shoyu.htm

Kak se delaju stripeki o miši :)
Post je objavljen 21.09.2005. u 10:22 sati.