Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

EPS - Zarada po dionici

U proslom postu smo zakljucili da bi radije imali dionice koje vrijede $5, a firma je izadala 300 tisuca dionica, nego dionice koje vrijede $20, a firma je izada 20 tisuca dionica, naravno, ako su ostali pokazatelji slicni. HINT!! - ovo nije formula, niti postoji formula, ne zapisujte u tekicu "kupiti dionice koje vrijede $5", ili "kupiti dionice s velikim EPS", ili "s velikim P/E" ili "dobrim ROE", jer cete takvim nacinom razmisljanja prije ili kasnije popusit lovu. To jesu podaci na temelju kojih, medju ostalim, donosimo odluku sto i kad kupiti i sto i kad prodati, ali su isti samo cvijet u sumi, mi moramo sagledati cijelu sumu da bi znali izaci iz iste, buljeci u jedan cvijet necemo daleko stici. Da se zna. :)

EPS - Earnings per share

Kako sama rijec kaze, to je zarada po dionici, a da bi znali koliko je zaradila pojedina (nasa) dionica (ne nama, vec kompaniji, jer postoji mogucnost da kompanija zaradu investira u sirenje posla, a da smanji, ili uopce ne isplati dividendu (na common stockove, jer na preferred mora). Tako uzmemo zaradu, to je ono kad se od svih prihoda oduzmu svi troskovi, recimo da je ta brojka 110m dolara, zatim od 110m dolara oduzmemo 10m koje se isplacuju za preferred dionice, te dobijemo netto (net) earnings. Onda ide: net earnings / izdane dionice = EPS. Firma A ima net earnings 100m i 3m izdanih dionica = EPS=33.33, firma B ima earnings 100m i 500k izdanih dionica, EPS=200. Taj podatak, EPS, nam znaci da cijena dionice ima bolje uporiste u zaradi/poslovanju firme, ali ne govori nam kako ce firma poslovati sutra.

Mozda je sad trebalo spomenuti P/E - cijenu dionice u odnosu na zaradu po dionici, npr. cijena dionice firme A je $90, a firme B $110, znaci, firma "A" P/E=2.70, firma "B" P/E=2.50. Na trzistu se cijena jedne dionice firme A cijeni vise nego dionica firme B, makar je cijena koju placamo po dionici manja kod firme A, ali je broj izadnih dionica firme A mnogo veci. "cijene dionica su kao cijene slicica nogometasa, vrijede koliko dobijes za njih".


Post je objavljen 19.09.2005. u 02:57 sati.