[priQaz]
Ja nisam mačak, ja sam mašina za pravljenje para!,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[priQaz]
Ja nisam mačak, ja sam mašina za pravljenje para!

(Desberg/Peral: Billy the cat t. 8 - La vie de chaton; Dupuis 2003.)

A svega ovog ne bi bilo da sam odmah poslušao Macana. No, ja nisam verovao da Billy the cat ne valja, očaran dvema epizodama koje sam pročitao, proglasio sam BTC za malo remek delo, naslednika Krcka, i šta sve ne. OK, te dve epizode (L'oeil du maitre i Le choix de Billy, recenziju ove druge možete pročitati na www.stripovi.com) zaista jesu veoma, veoma dobre, na korak od toga da budu genijalne. Ali serijal se ne sastoji samo od dva albuma, već od njih devet, and counting.

U stvari, možda problema ne bi ni bilo da posle Le choix de Billy nije napravljen crtani film. Kao što je običaj kod takvih konverzija, crtani je sjebao sve – pravljen je da bude all ages, dakle ni za koga konkretno. A nakon toga, Billy, kao u načelu jedan solidno mračan serijal o dečaku koji se zbog svojih greha reinkarnirao kao mače, te mora da iskusi koliko je svet surov kada je neko u mačijoj koži, transformisao se u kiddy friendly strip. U najavi za prethodni album, La bande a Billy, čak je i rečeno da oni koji su se plašili mračnih scena više ne moraju da brinu – Billy je all fun now.

Do jaja. A mi koji smo u tim scenama uživali? Koji smo smatrali da je to ono što daje šmek serijalu? Ko nas šiša.

La vie de Chaton je, dakle, all ages debilana – ali to kao da Desbergu nije bilo dosta. Iz nepoznatih razloga, on nam ovde pola stripa prepričava prvi album, i neke elemente iz kasnijih. Na all ages način, naravno. Druga polovina je posvećena tome što je logično da se Billyju, kao negdašnjem dečaku, sviđaju devojke, a ne mačke. Sex, dakle. Ali na all ages način, da se sirota deca ne preneraze.

Fakat da je grafički kreator serijala Colman napustio serijal, i da ga je sada preuzeo Peral, ne pomaže. Peral je možda crtač na mestu, ali ovde se očajnički trudi da bude Colman, a to nije.

Ovo je fušarenje, ovo je uzimanje para, toliko da se Billyjev poznati uzvik "Ja nisam mačak, ja sam dečak" pretvara u ono što je navedeno u naslovu ovog priQaza, ovo je grđenje jednog stripa koji je imao puno potencijala, ovo je jedan scenarista koji očito može puno, ali ga boli uvo kada i uz malo ili nimalo truda može da zgrće lovu, ovo je sve ono što ne valja sa serijalizovanim stripom danas, pa još malo preko toga.

Sram te bilo, Desberg.

(djole)


Post je objavljen 19.09.2005. u 15:38 sati.