Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

LAZES!!!

Mozes varat sebe, mislit da znas, da si dobar i da je uspjeh jedini put koji ti je namijenjen, i da ce za par godina Soros dolazit kod tebe po savjet, ali time lazes samo sebe i nikog drugog, a kako se kaze «najbolje i najlakse je budalu uvjerit da je u krivu tako sto ces ga pustit da radi sto zeli i kako zeli». Kod stock marketa je uvjerenje posebno bolno, a iskazuje se u obliku gubitka novca (ono cime kupujete auta, cure, prijatelje,..a kad ode lova,..;)).

Ponekad, jebiga, shit happens, nemogu svi zaradit, jer da mogu ne bi bilo siromasnih, ljudi bi ulagali (dizali kredite) i time zaradjivali novac. Ali, nemogu ga svi zaraditi, vec samo najsretniji, najdiscipliraniji i oni koji su spremni najvise (vremena i novca) uloziti u skolovanje.

A skolovanje, pritom ne mislim na upisivanje skole, dobijanje diplome i «sad sam skolovan», vec dugotrajnog i iscrpljujuceg trazenja knjiga, clanaka, i citanja tj. proucavanja svih tih knjiga i clanaka, kojih, bar nesto, na netu ima u ogromnim kolicinama, tako reci sve sto nam treba mozemo naci na netu, ako nista mozemo za par dolara naruciti knjigu s Amazona.
A kako je skolovanje zahtjevno, postoji velika sansa da se isto odbaci i krene po principu «pocetnicke srece», tj. kaze «sto bih ja ucio i sticao iskustvo godinama, pokupit cu hintove od nekog tko ima to visegodisnje iskustvo i kao da sam ja ucio, i dao truda i vremena». Ali, hintovi su vragovi, neki su ok i dobronamjerni, neki cisto shortanje, tj. «big wheel» trader shorta dionicu i razglasi naokolo kako je ista losa, te pokupi vrhnje od shortanja, ili nesto trece, ali takav princip trgovanja sigurno nece nigdje dovesti, tj. uzet ce sve ono sto je dao u pocetku, a u pocetku zaista moze prevariti tradera idejom da se moze fino zaraditi i bez da znas sto je ROI, ROE i sl. kratice, samo prepisuj.

Ili, hint na odredjenu farmaceutsku firmu stvarno moze biti dobar hint, trader-pametnjakovic-budalas ga moze pokupiti i zaraditi lovu, cekati da «jos malo skoci» te popusiti lovu koju nije smio izgubiti (kredit, itd..), jer jednostavno nije bio upoznat s zamkama ulaganja u tu granu industrije, nije pogledao koliko free casha ta firma uprihodi od prodaje, koliko ulaze u promociju i koliko joj se vraca zahvaljujuci istoj, koliki joj je dug itd..i koliko u skladu s svim tim ima smisao spomenuti rast cijene dionice iste (a isti se temeljio na predvidanju novog lijeka), ili zaboraviti na to da farmaceutske, duhanske i sl. kompanije mogu biti na udaru sudskih parnica i punitive damage-a tj. odsteta koje se placaju drzavi (ne tuzitelju) kao primjer sto ce se desiti kompaniji koja na trzise izbaci smrtonosan lijek.

Iako je teh. Analiza diskutabilna, moje je misljenje da onaj tko zeli biti pravi trader, prilikom odabira ulaska, odnosno izlaska iz pozicije mora baciti pogled na tehnicku analizu tj. mora detaljno poznavati istu, ma koliko to truda i vremena zahtjevalo. Tek kad se detaljno zna tehnicki analizirati, zna se odakle dobiti pravovremenu informaciju te ima dovoljno iskustva za fundamentalno analizirati, tek kad se odbaci problematican ljudski faktor sto je vise moguce (panika, pohlepa, nervoza,..), i, ponavljam jer je izuzetno bitno (kao zlicica vegete), sve to zaokruzi iskustvom, trader ima pravo ocekivati profit od svog poslovnog angazmana tj. investiranja.


Post je objavljen 19.09.2005. u 00:27 sati.