Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/metalci

Marketing

35 years have passed by...

Danas je 35 godišnjica smrti Jimia Hendrixa, najvećeg gitarista u povijesti, jednostavno sam morao odvojiti malo vremena i napisati ovaj tekst..

Najkreativniji i najutjecajniji glazbenik 20. st., Jimi Hedrix, bio je jedan od pionira koji su pokazali eksplozivne mogućnosti električne gitare. U svome inovativnom stilu kombinirao je "fuzz", "feedback" i kontroliranu distorziju, te stvorio novi glazbeni pravac. Jimi nije poznavao note, te je stoga još fascinantniji njegov vrtoglavi uspon do samog vrha glazbene scene. Njegova glazba još uvijek inspirira hrpu modernih glazbenika kao što su Steve Vai, Miles Davis, Johnny Lang i George Clinton.

Jimi Hendrix rođen je 27.11.1942. u Seattleu. Njegov otac, James Al Hendrix bio je vrtlar, a majka čistokrvna Cherokee indijanka. Rođen je kao Johnny Allen Hendrix, no njegovi roditelji su se vrlo brzo predomislili i promjenili mu ime u James Marshall Hendrix. Mladoga je Jimmyja zanimala glazba, ponajviše B.B. King i Muddy Waters. Jimmy je bio samouki gitarist i nije znao čitati note, no to ga je samo potaklo da se još više koncentrira na "skidanje" svojih omiljenih pjesama. Njegov otac se u poznatom intervjuu prisjetio: "Kada sam jednoga dana išao na posao, naredio sam Jimmyu da pospremi spavaću sobu. Kad sam se vratio kući, našao sam hrpicu niti iz metle na podu uz krevet. Pitao sam ga, "Nisi li pomeo pod?", on bi odvratio da je, što je i učinio. Kasnije sam saznao da je sjedio na krevetu, trzajući po metli kao da svira gitaru." Al je pronašao staru tamburicu s jednom žicom (ukulele, havajska tambura), koju je poklonio Jimmyu. To je bio velik napredak u odnosu na metlu :)

U ljeto '58. Al je za Jimmya od prijatelja za 5 $ kupio rabljenu akustičnu gitaru. Uskoro se Jimmy pridružio svom prvom bendu "The Velvetones", s kojima je svirao 3 mjeseca, nakon čega je napustio bend. Tog ljeta Al Jimmyu kupuje prvu električnu gitaru, Supro Ozrak 1560S. Uskoro se Jimmy pridružuje bendu "The Rocking Kings". 1961. Jimmy se prijavljuje u vojsku i u studenome 1962. biva primljen u legendarne "Screaming eagles-e", 101. padobransku brigadu za specijalne operacije. U sjedištu brigade u Fort Cambellu, Kentucky, Jimmy s basistom Billyem Coxom osniva bend "The King Casuals". Nakon što se ozlijedio pri skoku, biva oslobođen odsluženja ostatka vojnog roka, i počinje nastupati kao session gitarist pod imenom Jimmy James. Do kraja '65. već je bio svirao s mnogim slavnim imenima kao što su Ike i Tina Turner, Sam Cooky, The Isle Brothers i legendarni Little Richard s kojim je svirao neko vrijeme. Razišavši se s Richardom, Jimmy osniva svoj bend "Jimmy James & The Blue Flames" s kojim postaje poznat. Krajem '65 i početkom '66 Jimmy je svirao na manjim gažama u Greenwich Villageu. U srpnju '66., za nastupa u klubu Caf upoznaje se s basistom Animalsa, Chasom Chandlerom koji je bio impresioniran njegovim nastupom. Chandler se vraća za dva mjeseca i Jimmy potpisuje ugovor temeljem kojega odlazi u London kako bi osnovao novi bend. Chandler mu postaje manager. U to vrijeme počeo je nastupati kao Jimi Hendrix. S bubnjarom Mitchom Mitchellom i basistom Noelom Reddingom osniva bend "Jimi Hendrix Expirience". Expirience su ubrzo postali glavnom temom razgovora u Londonu.

Njihov prvi singl, megapoznati "Hey Joe", zadržao se 10 tjedana na 6. mjestu UK Top Chartsa. Debitantski singl uskoro je slijedio album "Are you expirienced" koji je jedan od najpopularnijih rock albuma svih vremena. S njega su skinuti singlovi kao što su "Purple Haze", "The wind cries Mary", "Foxy lady", "Fire" i "Are you expirienced?". U lipnju 1967. Expirience se vraćaju u USA, gdje je Jimi naprosto zapalio publiku spektakularnom izvedbom "Wild thinga" na Monterey International Pop Festivalu. Doslovno preko noći, Expirience postaju najpopularniji bend na svijetu. Hendrix je potpuno preuzeo bend, i mnogo je vremena provodio u studiju za konzolama producirajući svoju glazbu. Vrativši se u USA, Jimi u New Yorku otvara svoj studio "Electric Lady Studios". Tamo je ostvario svoj najveći producentski podhvat, dvostruko LP izdanje "Electric ladyland".

1969. Expirience se raspada zbog prenapornih turneja i zahtjevnog rada u studiju. Iste godine Hendrix svira na legendarnom Woodstock Music & Art Fairu. U kolovozu osniva novi bend, ansambl "Gypsy Sun & Rainbows featuring Jimi Hendrix". U ansamblu su bili Mitch Mitchell, Billy Cox, Juma Sultan, i Jerry Velez. Woodstock je obilježen fenomenalnom izvedbom stililizirane himne USA, poznatom "Star spankled banner". Iste godine osniva se novi bend, trio "Band of Gypsies", s starim prijateljem basistom Billyem Coxom i bubnjarem Buddyem Milesom. Održali su veliki novogodišnji nastup na staru i novu godinu. Snimke s tog nastupa kasnije su objavljene na "Band of gypsies" albumu sredinom 70-tih i "Hendrix: Live At The Fillmore East" 1999. Sredinom '70. The Jimi Hendrix Expirience se ponovno okuplja, ali s Billyem Coxom kao basistom. U studiju bend priprema novi album " Rays of the new rising sun." Nažalost, Jimi nije doživjeo izlazak albuma, 18. rujna 1970., u 27. godini, umire u Londonu od gušenja izazvanog predoziranjem tabletama za spavanje.Pokopan je u Greenwood Memorial Parku, Renton, Washington. Album ipak izlazi 1997. pod produkcijom Eddia Kramera koji je bio studijski inžinjer u Hendrixovim "Electric Lady Studios".

Jimi Hendrix je u svojoj kratkoj karijeri snimio impozantan broj snimki. Njegova glazba utjecala je na mnogobrojne glazbene stilove, od metala, progressive i heavy metala, hard rocka i rocka, bluesa, jazza, balada i R&B-a. Jimi Hendrix je neosporno legenda i največi gitarist svih vremena. U ovih 35 godina od njegove smrti prodano je nevjerojatnih 60 milijuna njegovih albuma, dakle nešto manje od 2 milijuna albuma svake godine.


Svakako posjetite službenu stranicu. Tamo ćete naći sve o Jimiu, od vijesti, popisa svih pjesama, snimki i albuma, fan časopisa, multimedije, biografije, informacije o tribute koncertima i bendovima, te informacije i izdanja Expirience Hendrix Recordsa i Electric Lady Studiosa, čiji je direktor Eddie Kramer. Dakako, posebno je zanimljiva Jimi Hendrix Encyclopedia, kompletan pretraživi pregled cijele Hendrixove karijere, svih datuma, gaža, gradova i pjesama u njegovoj karijeri.

Također posjetite Wikipedia - Jimi Hendrix section, tamo se nalazi ogromna količina podataka o njemu.


Post je objavljen 18.09.2005. u 20:02 sati.