Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/operahouse

Marketing

Prva glazbena škola

OSNOVANA PRVA GLAZBENA ŠKOLA

Godine 1824. znameniti hrvatski virtuoz na gitari Ivan Padovec osnovao je sa svojim učenicima i drugim ljubiteljima glazbe malo glazbeno društvo, koje je uskoro pripremilo i prvi javni koncert. Početkom 19. stoljeća glazbena tradicija u Zagrebu već je vrlo jaka i javlja se potreba osnivanja stalne glazbene škole koja će školovati glazbenike za hrvatske orkestre, zborove i folklorna društva. Zato Hrvatski glazbeni zavod osniva 16. veljače 1829. godine Glazbenu školu, prvu stalnu ustanovu za glazbenu naobrazbu u Hrvatskoj.
Bila je smještena u školskoj zgradi na Katarininu trgu. U to vrijeme učili su samo gudački instrumenti i solo pjevanje. Broj polaznika ograničen je na 36. Nastava traje tri godine s četvrtom godinom za usavršavanje, a u kasnijem razdoblju škola traje dva puta po tri godine. U drugom razdoblju učenik je obvezno svirao u nekom orkestru. Učenici su, uz nastavu, svakodnevno imali i individualni rad sa svojim profesorom. Uskoro se u školi predaju drveni duhački instrumenti, potom i druga glazbala, a dvadesetak godina poslije, školsku je svjedodžbu dobio i prvi mladi skladatelj. Bio je to Franjo Pokorni. Od 1854. godine programi se tiskaju isključivo na hrvatskom jeziku. Školu su vodili poznati glazbenici i pedagozi kao što su Juraj Wisner Morgenstern, Valentin Ježek, poznati budimski glazbenik Antun Kirschhofer , skladatelj Karl Engelmann, zatim poznati češki pedagog Vaclav Huml i drugi.
Unatoč povremenim teškim novčanim krizama, Škola je, zahvaljujući darovnicama i dobrovoljnim prilozima, izdržala sva krizna razdoblja sredine 19. stoljeća. Nakon nekoliko seljenja, godine 1876. prešla je napokon u novu zgradu u Gundulićevoj ulici. Time su stvorene mogućnosti za nesmetan rad i stalno obrazovanje novih učenika, koji će proslaviti to glazbeno učilište daleko izvan granica domovine.



Post je objavljen 18.09.2005. u 09:30 sati.