Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novigradsko2005

Marketing

O tome se pisalo u Glasu Istre

Blogomanija zahvatila (i) Istrijane
(napisao Davor Šišović)
(tekst skratio autor ovog bloga)


Na najvećem hrvatskom blog serveru (na adresi http://www.blog.hr) proteklog je četvrtka bilo
registrirano 32.844 bloga. Kad sam, potkraj prošle godine, zadnji put pisao o blogovima, bilo ih je samo petnaestak tisuća. Trend ogromnog porasta broja ljudi koji se u Hrvatskoj (zapravo, bolje je reći – na hrvatskom jeziku, jer je na server moguće spajati i blogove uređivati s bilo kojeg mjesta u svijetu) vole »blogirati« ima, razmjerno, svoj odjek i u istarskoj populaciji. Naravno, budući da su blogovi anonimni, nemoguće je utvrditi koliko je istarskih blogera aktivno, jer ni za koga od njih ne znate tko je, odakle i što je po zanimanju, osim ako to sam ne napiše, ali se zato može, uz dosta istraživanja, barem vidjeti koliko su na blogovima zastupljene istarske teme. A ima ih puno više nego prije nekoliko mjeseci.

Jedan od najstarijih blogova posvećenih Istri nosi naslov »Istra, Istria, Istrien!« (http://istra.blog.hr/). Narav ovog bloga je ponajprije informativna, tu se najavljuju gotovo svi važniji kulturni i zabavni događaji u Istri, ali prođe i poneki politički, društveni ili socijalni komentar.

Više blogera nastoji na sličan način, ali unutar neke uže ili konkretnije teme, davati informacije ili kroničarski pratiti određena zbivanja, za što je vrlo lijep primjer blog »Kronika Novigradskog proljeća« (http://novigradsko2005.blog.hr/). Sličan koncept, u formi osobnog dnevnika, nalazimo na blogu »Smješka« (http://opal.blog.hr/) čija autorica izvješćuje s Ljetne škole znanosti u Višnjanu.

Ipak su puno češći blogovi neobaveznijeg i ležernijeg tipa, osobni dnevnici i privatni komentatorski pokušaji autora koji žive u raznim istarskim mjestima i putem bloga svoj doživljaj svijeta dijele s ostalom blog populacijom. Neki su od tih blogova izrazito generacijski obojani. Primjerice, u posljednje vrijeme prava je poplava istarskih tinejdžera među blogerima, a među njima prednjače oni pankerskog »usmjerenja« i, što je zanimljivo, djevojaka ima puno više.

Nešto drukčiju mladenačku estetiku predstavlja blog grupe mladih Pazinaca »Pazinska kajgana« (http://pazinskakajgana.blog.hr/), gdje se photoshop-montažama i vrlo duhovitim tekstovima razne svjetske medijske senzacije nakalemljuju na pazinske prirodne i društvene okolnosti. Tvorci ovog bloga privukli su pažnju mnogih svojim napisima o pazinskoj sezoni lova na mačke, o nemani u bari kod Cerovlja, o izboru najljepše guzice, o Miši Kovaču kao modelu za fanta od špad i brojnim drugim svojim simpatičnim psinama.

Malo stariji istarski blogeri također vode svoje online dnevnike, pišu poeziju i prozu, komentiraju svijet i zbivanja oko sebe, a neki pridonose i njihovom stvaranju.

Među zanimljivije istarske dnevničko-komentatorske blogove ubrajam još i »Oboje 69« (http://oboje69.blog.hr/) na kojem se komentiraju svakodnevna i javna zbivanja, od divovskih tikvica u vrtu do pisanja »Glasa Istre«, a posljednja zanimljivost s tog bloga je pojava novog Končarevog laptopa u pulskim prodavaonicama.

Za kraj, da se ne baci, spomenut ću i svoj blog »Bookatela« (http://bookaleta.blog.hr) koji donosi uglavnom istarske književne teme.

Lako je moguće da sam neke zanimljive istarske blogove i promašio. Uostalom, ima ih puno, i svakodnevno se otvaraju deseci novih, no vrijedno je zabilježiti kako se i preko ovog internetskog servisa, koji je puno jednostavniji od klasičnog weba, prezentiraju mnoge istarske teme u formama od službeno-propagandne pa do potpuno slobodnog i vrlo osobnog autorskog pristupa. Trend otvaranja i vođenje blogova još uvijek je u strmom porastu, pa je danas i među Istrijanima već sasvim uobičajeno pri susretu pitati sugovornika: »Imaš blog?«


Post je objavljen 17.09.2005. u 22:59 sati.