Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/operahouse

Marketing

Domenico Scarlatti

DOMENICO SCARLATTI

Rođen: 26. listopada 1685. u Napulju
Umro: 23. srpnja 1757. u Madridu

Talijanski skladatelj i čembalist Domenico Scarlatti, kojeg s pravom smatraju utemeljiteljem suvremene tehnike sviranja na instrumentima s tipkama, rođen je 26. listopada 1685. u Napulju.
U Scarlattijevu umjetničkom životu bilo je presudno venecijansko odmjeravanje virtuoznosti s Händelom. U plemenitom međusobnom nadmetanju oba su umjetnika bila podjednaka u majstorstvu na čembalu, ali poslije sviranja na orguljama Scarlatti je odao Händelu najiskrenije priznanje. Reproduktivna umjetnost čembala dostiže u Scarlattijevim djelima svoj posljednji vrhunac.
Oslobodivši čembalo utjecaja orgulja, primjenjivao je tehniku koja do tada nije bila poznata. Njezina je glavna značajka - virtuoznost: veliki intervalski skokovi preko oktave u obje ruke, sviranje prekriženim rukama, briljantni pasaži sastavljeni od naglih promjena ljestvice, sviranje nizova tonova u oktavama, tercama i sekstama - ali otmjenost, ukus i duhovitost nije nikada zamjenjivao površnošću i ispraznom igrom tonova.
Stekavši veliki ugled, odlazi najprije u London, gdje postiže sjajne uspjehe kao čembalist talijanske operne družine i operni skladatelj. Komični operni intermeco La dirindina izvodi se i u naše vrijeme. Zatim dolaze Skarlatijeve zlatne godine na portugalskom i španjolskom dvoru. No, čežnja za domovinom i rodnim Napuljem odvodi ga nekoliko puta pod vrhove Vezuva. I tu nastaje nedoumica o mjestu njegove smrti, koja je razriješena tek nakon dugotrajnog pomnog proučavanja dokumenata.
Utvrđeno je da Scarlatti nije umro u Napulju, nego u svojoj otmjenoj kući u Madridu - 23. srpnja 1757.



Post je objavljen 17.09.2005. u 17:41 sati.